Přihlásit

Bojím se, že mé nejlepší trofeje teď zdobí chaty policajtů (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslední srpnový den dostal Josef Konečný z Ořechova na Brněnsku chova úřední potvrzení, že není pytlák. Krajský soud ho defi nitivně zprostil obvinění, že nelegálně ulovil několik tisíc kusů lesní zvěře.
Pro čtyřiačtyřicetiletého muže tím spor ještě nekončí. Teď chce, aby mu vyšetřovatelé vrátili všechny zabavené trofeje a další cenné předměty. Jenže se bojí, že nedostane všechno zpátky, protože si podle něj policisté jeho sbírku rozebrali. Kromě toho chystá i žalobu na ochranu osobnosti. "Od začátku jsem tvrdil, že nejsem pytlák, ale sběratel. S titulem krále pytláků či pytláka století zřejmě budu žít až do smrti," říká Konečný v exkluzivním rozhovoru pro Sedmičku.

* Policie vám zabavila hodně přes tisíc mysliveckých trofejí a dalších cenných věcí ze sbírky. Proč se bojíte, že vám je nevrátí?
Mám přesný seznam všech věcí, které si policie odnesla. Už teď si troufám tvrdit, že v policejních skladech není všechno. Ty nejlepší trofeje už nejspíš dávno zdobí chaty policistů.

* To je docela odvážné tvrzení. Podle čeho usuzujete?
Od chvíle, kdy policie věci zabavila, je nikdo neviděl. Dokonce ani můj obhájce, který chtěl, aby mu vyšetřovatelé předložili fotodokumentaci všech zabavených věcí. Dostal třicet fotek. Pár snímků trofejí a na ostatních byly nesmysly. Třeba věšák.

* S čím se podle vašeho názoru už nesetkáte?
Určitě to bude sbírka nožů z americké oceli. Vyrobil mi je známý nožíř Jiří Maděrič, který dělá nože s rukojetí z paroží. Pak tam nebudou kožešiny z jezevců či muflonů, které jsem měl doma.

* Co tedy uděláte, když vám policisté všechno nevrátí?
Budu je žalovat. Ani jeden ze zabavených kusů jsem neupytlačil, a proto mi musí vše vrátit. O sbírku má navíc zájem několik institucí. Například zámek v Rosicích, který by z ní udělal mysliveckou expozici.

* Policie u vás při domovní prohlídce našla 1358 mysliveckých trofejí. Není to na jednoho člověka trochu moc?
Nikdo v České republice tolik trofejí nemá. Všichni si mysleli, že jsem veškerou zvěř ulovil. Jenže to není pravda. Kdyby to tak bylo, pak by o sebe museli v lesích za Ořechovem jeleni zakopávat. Všechny trofeje jsem získal legálně. Něco jsem ulovil, jiné jsem zdědil po otci a po mém dědovi a pradědečkovi. Oba byli vášniví myslivci. Část trofejí jsem dostal od známých.

* To vám nosili lidé trofeje jen tak?
Kdepak. Dostával jsem je výměnou za opravy nebo čištění zbraní. Od myslivců, kteří věděli, že trofeje sbírám.

* Proč vás tedy vyšetřovatelé obvinili?
Myslím, že za tím byla závist. Myslivcům z Ořechova a blízkého okolí jsem byl trnem v oku proto, to, že jsem nejlepší střelec. Začalo to škodnou, liškami. Těch jsem postřílel desítky, čímž jsem předčil všechny ostatní. Protože jsem byl skoro pořád v lese, začalo se o mně vyprávět, že pytlačím.

* Ponocování v lese mělo vliv i na vaše manželství.
Žena si našla milence. Moje žárlivost mě také dostala do maléru a udělal jsem osudovou chybu. Napil jsem se a šel si vyřizovat účty. S flintou. Střílel jsem na barák, kde měla být moje manželka. Jedna kulka trefi la auto, které zrovna projíždělo kolem. Prolétla sklem a trefi la řidiče do zad. Za to jsem si ale trest odseděl. (Konečný dostal šest let vězení, tři roky strávil ve vazbě, poté ho soud propustil na podmínku OE pozn. red.)

* Právě tato událost zároveň byla na začátku vaší "pytlácké" kauzy.
Policisté ke mně pár dní po činu vtrhli a udělali domovní prohlídku. Vedle trofejí objevili i zbraně, což není nic divného, protože jsem pracoval ve Zbrojovce Brno. Na všechny pušky jsem měl navíc zbrojní pas. Jsem dobrý střelec, dokonce jsem nastřeloval španělskému králi při honitbě.

* Co děláte teď, když vás soud po pěti letech defi nitivně zbavil obvinění? Sbíráte ještě trofeje?
Začínám od nuly. V současnosti mám zhruba sto nových trofejí, které mi nosí známí. Dokonce ze sousedního Slovenska. Jsou schované u jednoho velmi dobrého kamaráda.

* Chodíte rád do lesa i přesto, že střílet na vysokou kvůli trestu za ublížení na zdraví nesmíte?
Stále jsem v podmínce, a i když trest skončí, dalších deset let nemůžu zažádat o zbrojní pas. Do lesa ale chodím i tak. Alespoň na hříbky.

* S lovem je konec?
Dal jsem se na stará kolena na ženské. Je s nimi míň problémů.

ZABAVENÉ TROFEJE
* Policie zabavila Josefu Konečnému 1358 trofejí za 7 milionů korun.
* Mezi zabavenými věcmi byly i unikáty, například dvě trofeje kamzíků z Alp.
* Policie si odnesla i věšák z parohů a kůže zvířat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.