Přihlásit

Kolize se zvěří. Jak se zachovat? (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Otázky podobného formátu nám dávají návštěvníci naší stanice nebo klienti ekoporadny docela často.
V některých případech není řešení těchto problémů jednoduché, protože se zde prolínají vlivy několika zákonných norem (zákon o myslivosti, veterinární zákon, zákon o silničním provozu) a ne vždy mají odpovědné osoby a úřady v této věci stejný názor.
Po konzultaci s odborníky především z řad myslivců se tedy pokusím ve stručnosti popsat nejsnazší způsob, jak by se v této věci měl zachovat každý z nás.
Pokud jste se stali účastníkem dopravní nehody, při které byla zraněna nebo usmrcena lovná zvěř, např. prase nebo srna, a vznikla vám škoda na zdraví či majetku (vozidle), je na místě zavolat k nehodě policii, která zajistí vše potřebné ohledně zvířete skrze osobu mysliveckého hospodáře.

Zavolejte myslivce
Pokud nemíníte volat k nehodě policii, například z důvodu nulové škody na vozidle a škodě na zabité/zraněné zvěři nižší než padesát tisíc korun (v našich podmínkách lze tuto částku asi jen těžko překročit), stačí nehodu oznámit onomu mysliveckému hospodáři, případně na nejbližším obecním úřadě, který hospodáře kontaktuje a ten by měl problém ve svém zájmu, respektive v zájmu uživatele honitby, vyřešit.
Při nálezu již uhynulé zvěře je vhodné opět kontaktovat osobu mysliveckého hospodáře. To lze učinit i při nálezu drobného zvířectva (ježek, ptáci a podobně). Vtomto případě je ale podle selského rozumu lepší uhynulé zvíře pouze odstranit z komunikace a nechat zapracovat přírodu, která se o vše přirozeně postará.
Pokud naleznete zraněné volně žijící zvíře (v krajním případě i lovnou zvěř), můžete kontaktovat naši záchrannou stanici a my se o odvoz a ošetření zvířete postaráme, případně opět kontaktujeme hospodáře místního mysliveckého spolku.
Zvíře zabité či zraněné vlivem srážky s vozidlem si v žádném případě nemůžete ponechat. Toto jednání je nezákonné a dalo by se považovat za pytláctví. Trestem při takovémto jednání nemusí být jen právní postih, ale i další hrozby především ze stránky zdravotně-hygienické.

Pozor na nemoci
Pokud si odvezete od nehody například divoké prase s vidinou výborného guláše, můžete se nakazit na člověka přenosným svrabem nebo endoparazitickou hlísticí svalovcem stočeným. Ze zaječí pečínky vám hrozí třeba nepříjemné horečnaté onemocnění tularémie nebo podobně se projevující brucelóza. U většiny volně žijících druhů zvířat se navíc vyskytují ektoparaziti, jako jsou blechy nebo vši. Při kontaktu se zvířetem je nutné chovat se velice obezřetně a použít ochranné prostředky, například rukavice, nebo raději nechat manipulaci se zvířetem na odbornících.
Na závěr bych tedy jen shrnul, že při dopravní nehodě vzniklé srážkou se zvířetem je obvykle nejlepší zavolat Policii ČR nebo městskou policii. Můžete také kontaktovat místní obecní úřad nebo osobu hospodáře místního mysliveckého spolku. Další variantou je některá ze sítě záchranných stanic pro volně žijící živočichy, kde se o zvíře postarají.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.