Přihlásit

Každého druhého divočáka myslivci musejí nechat vyšetřit na mor (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již čtrnáct dní musejí myslivci nechávat vyšetři více ulovených divočáků na klasický mor prasat.
Laboratoř totiž v srpnu u jednoho vyšetřovaného kusu pocházejícího z honitby ve Starém Hobzí zjistila výskyt protilátek proti této nemoci. "Dosud byla povinnost nechat vyšetřit každého 10. divočáka, nyní pro celý okres platí odběr vzorků z každého druhého zvířete," uvedl jednatel jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku Pavel Průša.
Tento přípis Krajské veterinární správy platí od 1. září. Podle něho uživatelé honiteb ležících v okrese Jindřichův Hradec by měli po dobu šesti měsíců předávat z každého druhého uloveného divočáka spolu se vzorkem na svalovce i vzorek na virologické vyšetření, tedy část jater, sleziny a ledviny, a vzorek krve na sérologické vyšetření.
V dalších šesti měsících, tedy od 1. března do 31. srpna 2011 se bude předávat jen vzorek krve z každého čtvrtého uloveného kusu.
"Česká republika je od roku 1999 prostá nákazy klasického moru prasat. V roce 1996 byla naposledy zjištěna nemoc v domácím chovu a v červnu roku 1999 u divokého prasete.
Čas od času se ale objeví u vyšetřovaného vzorku protilátky, což neznamená, že by to zvíře bylo nemocné, ale musíme být obezřetní a přijmout preventivní opatření," vysvětluje tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.