Přihlásit

Vědci vyzývají EU: zastavte invazi nepůvodních druhů flóry a fauny do Evropy (digiweb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Invazivní, tedy nepůvodní zvířata, rostliny a mikroorganismy způsobují  v Evropě škody dosahující nejméně 12 miliard euro ročně. Vědci o tomto problému jednali v Kodani na konferenci Neobiota 2010, která končí tento pátek a která nesla podtitul Biologické invaze v měnícím se světě. Vědci požadují, aby EU přijala v příštím roce takové právní předpisy, aby se hrozba, kterou představují invazivní rostliny a živočichové, dále nezhoršovala.

Invazivní druhy jsou definovány jako takové, které jsou zavedeny náhodně nebo cíleně na místa, kde se obvykle nevyskytují. Evropský seznam v roce 2008 zahrnoval více než 10 tisíc nepůvodních druhů, z nichž asi 1 300 mělo nějaký známý neblahý vliv na své okolí. Šlo o vliv buď na životní prostředí, ekonomiku či na lidské zdraví. A čísla jsou dále na vzestupu. Ta publikovaná v letošním roce v časopise Science říkají, že se počet nepůvodních druhů v Evropě zvýšil za posledních třicet let o 76 %.

Piero Genovesi je předsedou celosvětové sítě expertů, která nese název Odborná skupina pro invazní druhy (ISSG). Genovesi si myslí, že zmíněná částka 12 miliard eur je hrubým podceněním vlivu cizích druhů. Nepůvodní druhy přinášejí velké ekonomické ztráty. "U mnoha druhů nemáme vůbec tušení, jaké škody způsobí, natož abychom posoudili jejich ekonomický dopad. Uváděná částka představuje jen zlomek skutečných ztrát," řekl Genovesi BBC News. A dodal, že tento odhad neobsahuje žádné posouzení ekonomické hodnoty ztracené biodiverzity vyvolané nepůvodními druhy.

Vědci shromáždění na konferenci Neobita 2010 proto vyzývají Evropskou unii k bezodkladnému přijetí právních předpisů podobných těm, které již existují v zemích, jako je Nový Zéland a Austrálie. "Žádáme EU, aby urychleně vypracovala a schválila politiku boje s invazivními druhy, která splňuje formální závazek schválený Radou evropských ministrů z června 2009," říká Genovesi. "Je to naléhavé, chceme, aby k tomu došlo už v příštím roce."

Některé nepůvodní druhy byly vysazeny úmyslně. Tak třeba Kachnice kaštanová byla přivezena do Evropy jako okrasný druh kachny. Je to jeden z nejhorších příkladů toho, jak cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Má agresivní chování a bohužel i schopnost křížit se s ohroženými, nativními druhy kachen.

Genovesi, který je také jedním z čelných vědců italského Ústavu pro ochranu životního prostředí a jeho výzkum (ISPRA) doufá, že nová legislativa rovněž pomůže předejít záměrnému vysazování nepůvodních druhů. "Právní předpisy týkající se například akvakultury by snížily riziko náhodného úniku takových živočichů z rybích farem do životního prostředí," tvrdí. Nezvaní hosté ohrožují i lidské zdraví

Stejně jako mají nepůvodní druhy vliv na biologickou rozmanitost a zemědělství, některé z nich jsou také problémem pro lidské zdraví. Tak například asijský komár Aedes albopictus, původně z jihovýchodní Asie, se v posledních několika desetiletích rozšířil v důsledku zvyšujícího se mezinárodního cestovního ruchu a dopravy zboží do mnoha zemí světa. Podle seznamu invazivních druhů DAISIE je jedním ze 100 nejhorších přivandrovalců. Přenáší totiž horečku Chikungunya, která u člověka způsobuje závažné onemocnění postihující klouby. Jeho léčba může trvat roky.

Nový výzkum zveřejněný v časopise Biological Conservation ukázal, že mnoho druhů ptáků má dopad na zemědělství a lidské zdraví stejný, ne-li horší, než mnozí savci. Wolfgang Nentwig z Ústavu ekologie a evoluce ve Švýcarsku právě zveřejnil jednu z prvních podrobných studií o vlivu nepůvodních ptáků v Evropě. Podle ní má na tomto kontinentě největší dopad na životní prostředí a ekonomiku Berneška velká (Branta canadensis).

Vědci doufají že studie, jako je tato, a nové právní předpisy, které by měly být přijaty EU, povedou k účinnější regulaci, tlumení a případně vyhubení nepůvodních, škodlivých rostlinných a živočišných druhů v Evropě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.