Přihlásit

Osm zastavení v přírodě (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Milovníky procházek v přírodě potěší nová naučná stezka Bažantnice - Obora, která bude otevřena zítra u příležitosti Dne s Lesy ČR, které jsou investorem projektu. Trasa v délce dvou a půl kilometru turisty povede po žluté turistické značce z Letohradu do Obory.
Slavnostní otevření se uskuteční zítra v 9 hodin u myslivecké chaty v lokalitě přírodní památky Bažantnice. Program pro žáky místních základních škol tam připraví Lesní správa Lesů ČR Lanškroun. Na celkem osmi zastaveních se návštěvníci dozvědí poutavé informace o přírodních zajímavostech území, místních pověstech, problematice myslivosti a tématech z historie a současnosti obhospodařování lesa. První zastavení se nachází na severním okraji Letohradu před vstupem do Letohradské bažantnice, poslední potom v lesním komplexu Obora u bývalé hájenky. V případě únavy si turisté budou moci odpočinout na dvou zastřešených odpočívadlech, která se na trase stezky nacházejí.
Letohradská bažantnice byla vyhlášena přírodní památkou a údajně je druhou nejstarší bažantnicí v Čechách, založena měla být již kolem roku 1628. Uprostřed lesního komplexu Obora stával barokní lovecký zámek s kaplí, který údajně míval půdorys hvězdy. Obora byla zrušena již koncem 18. století a zámeček byl přestavěn na hájovnu. Přilehlá kůlna si dosud zachovala stavební charakter nevelké barokní kaple.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.