Přihlásit

Divočáci řádí dál. Myslivci se střílet zdráhají (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožená divoká prasata trápí dál řadu měst a obcí na Děčínsku. Děčín už ve vybraných lokalitách nechal s pomocí speciální pěny vytvořit takzvané pachové ohradníky, které mají odradit černou zvěř od toho, aby pronikala do bynovského sídliště a dalších obydlených částí města.

Atakují zahrady
"Je to hrůza, jakou za sebou zanechali paseku. Hřiště proměnili v oraniště, na kterém se nedá cvičit," rozčiloval se učitel ZŠ Bynov Milan Zelený. Podobné postesky teď přibývají i od lidí, kteří bydlí v panelových domech u konečné zastávky linky číslo čtyři na Letné. I tam se totiž štětináči dostávají.
Dlouhodobé problémy s divočáky má také Česká Kamenice. Prasata tam prakticky celoročně atakují zahrady a dvory u rodinných domků a shánějí potravu. Ničí trávníky, letní a podzimní úrodu na zahrádkách. Dokonce zdemolovali králíkárnu a spořádali všechny ušáky.
"Letos na jaře shodili s kopce celou králíkárnu, která skončila na cestě ke zdejšímu Domovu pro seniory s pečovatelskou službou ve Sládkově ulici V Žižkově ulici minulý rok zničili nejen králíkárnu a zlikvidovali celý chov, ale vypáčili i dveře do chlívku a pustili se do již odrostlých káčat," připomněl další útok divočáků českokamenický starosta Miroslav Weis.
Docela běžným českokamenickým obrázkem je pohled na to, jak divočáci kolem desáté hodiny večerní korzují po městě a hledají kam by vlezli a nebo slídí po spadaných jablkách, žaludech a další potravě.

Střílet nemůžou
Lidé se snaží své věci chránit a řešit a proto často žádají myslivce o pomoc. Ti ale na nehonebních pozemcích mohou střílet pouze s povolením státní správy. Je pochopitelné, že podobné zásahy myslivci odmítají z obavy, že by střelbou mohli ohrozit majetek nebo zdraví lidí.
"Situace došla dokonce tak daleko, že i veterináři z prohlídek usmrcených zvířat mají poznatky o tom, jak se někteří lidé snaží divočáky likvidovat dokonce střelbou z pistolí. Zvěrolékaři totiž nacházejí v kontrolovaných kusech kulky z nábojů do krátkých zbraní," upozornil předseda okresního sdružení Českomoravské myslivecké jednoty Lubomír Tůma.
V České Kamenici a jejím okolí divočáci ohrožují i účastníky silničního provozu. Každoročně zaviní několik desítek dopravních nehod.
Ještě před nějakými patnácti až dvaceti lety Děčínsko problémy s divočáky v takovém rozsahu nemělo.
"Početní stavy nebyly tak vysoké a hlavně lov mladé zvěře. Tedy selat a takzvaných lončáků, byl do zániku okresního úřadu neomezený. Teď je situace podstatně komplikovanější. Myslivci mají s každým úlovkem černé zvěře tolik starostí a zařizování, že se do lovu divočáků zrovna moc nehrnou," připomněl šéf myslivců Děčínska Lubomír Tůma, který je zároveň tajemníkem českokamenické radnice. Ta se teď obrátila na orgány státní správy myslivosti, aby přijaly opatření, která by uživatelům honiteb umožňovala lovit mladé divočáky celoročně bez omezení počtu ulovených zvířat.

Divočák zdarma
"Obracíme se také na všechny uživatele honiteb, aby motivovali lovce k omezení počtu mladých divočáků tím, že jim po dobu dvou let ponechají zdarma každý ulovený kus prasete divokého do věku jednoho roku," upozornil na další část českokamenické výzvy starosta města Miroslav Weis.
Českokameničtí také očekávají větší vstřícnost Státní veterinární správy České republiky. Ta by měla vytvořit podmínky na rychlejší vyšetřování ulovených divokých prasat na trichinelózu, tedy parazitární onemocnění zvířat. "Myslíme si, že tato služba by měla být nepřetržitá a nebo bychom měli mít možnost odevzdávat vzorky k vyšetření kdykoliv. A to nejen v pracovní době veterinářů na jednotlivých inspektorátech, ale i na jiných vhodných místech i ve dnech pracovního klidu a o svátcích. Neměl by to být problém, podobně to takhle funguje v sousedním Sasku," dodal Lubomír Tůma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.