Přihlásit

Lidé na prodloužení platnosti zbrojního průkazu pamatují (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zapomínat se nevyplácí na cokoliv. U držitelů zbrojních průkazů to platí dvojnásob. Tyse vydávajínadobupěti let, pokud není stanoveno jinakapo uplynutítétodobyje třeba požádat o prodloužení platnosti. Žádost o vydání nového zbrojního průkazu je nutno podat u příslušného útvaru policie nejméně dva měsíce před uplynutím doby jehoplatnosti.
K prodloužení je třeba vyplnit žádost, přinést potvrzení od lékaře a dvě fotografie. Pokud má držitel v průkazu uvedenu i skupinu C, tedy pro použití k loveckým účelům, musí při podání žádosti předložit k nahlédnutí i lovecký lístek. Poplatek za prodloužení činí třistakorun.
Jestliže držitel zbrojního průkazu podá žádost o prodloužení platnosti zbrojního průkazu v době kratší než dva měsíce před skončením jeho platnosti, může se stát, že kvůli opožděnému podání žádosti nestihne příslušné oddělení vyřídit vše potřebné k vydání průkazu nového. Platnost původního zbrojního průkazu pak zanikne a jeho držitel se ocitne ve stejné situaci, jako kdyby svůj průkaz nechal propadnout.

Prošlý průkaz znamená zbavit se zbraně i nábojů
To znamená, že jej musí dle zákona o zbraních odevzdat příslušnému oddělení policie. Totéž se týká i zbraně, která se k průkazu vztahuje, a veškerého střeliva do ní. K vydání nového zbrojního průkazu je pak třeba složit nové zkoušky. Ty se skládají z prověření teoretických znalostí formou testu a praktické části, tedy střelby. To s sebou nese kromě ztráty času také další finanční výdaje.
"Poplatek za vykonání zkoušky činí pět set korun, také poplatek při vydání nového zbrojního průkazu je pět set korun za každou skupinu tohotoprůkazu,"uvedlakrajská policejní mluvčí Jana Bartíková. Přestožeodděleníprozbraně a bezpečnostní materiál obesílá držitele zbrojních průkazů, kterým končí platnost, někteří z nich přesto o její prodlouženípožádatnepřijdou. "Ve Zlíně jich však není mnoho, jedná se přibližně o jeden případ do měsíce," upřesnilapolicejnímluvčí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.