Přihlásit

Jak to vidím já: Myslivecká etika (Přerovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hned jsem si vybavil, že předmětem střelby budou nejspíš kachny "březňačky" uměle vysazené - v minulém roce asi 300 ks, letos v počtu asi 150 kusů - na vodních plochách vzniklých po těžbě štěrku v oblasti slepého ramene Bečvy pod Oldřichovem. Na březích byly instalovány kontejnerové zásobníky s krmením (nejen) pro kachny a krmení je jim sypáno na břehy u zásobníků. Že takový způsob chovu může být ohrožen nákazami od jiných živočišných druhů není tajemstvím. Kachny se, nic zlého netušíce, bezstarostně plaví celé léto na hladině, ale překvapení přijde, stejně jako loni po prvním září, od kdy je podle mysliveckého zákona povolen odstřel divokých kachen. Tyto kachny jsou divoké už jen podle vizáže, ve skutečnosti se plaví po hladině ve třiceti až padesátičlenných hejnech, spokojených s pravidelně doplňovaným krmením, aniž by tušily, že po prvním září je čeká "Katyně". Pointa spočívá v tom, že se po "tisíci letech české myslivosti" kamsi ztratila opěvovaná myslivecká etika a ve skutečnosti se vraždí ptactvo i zvěř v místech kde je jim přichystáno krmení.
To nelze považovat za etické chování u těchto střelců ale naopak je v tom bezohlednost a bezcitnost vůči živým tvorům, jde tady o uspokojení střelbou na živé tvory a naplnění vlastního břicha.
Adin Vyhlídka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.