Přihlásit

Podzimní tah ptáků začal (Naše Valašsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V červenci a v srpnu se houfují k odletu také čápi bílí, kteří v hejnech k nabrání velké výšky využívají teplých stoupavých proudů.
Klouzavým klesáním pak letí na jih. Táhnou v úzkém koridoru buď jihozápadním nebo jihovýchodním směrem. Jejich příbuzný čáp černý je u nás až do začátku září. Často je vidět při lovu potravy na řece Bečvě. Do zimovišť táhne přes Evropu v široké frontě. Jako u rorýse obecného a čápa bílého je jeho konečnou stanicí střední a jižní Afrika.
Polovina září je pak vrcholem tahu kachny divoké, lidově zvané březňačky. Tah bývá pozorován především na větších rybnících a Bečvě, kde se ptáci krmí a odpočívají. Část populace druhu však u nás zůstává i při silných zimách.
V září pak odlétají vlaštovky obecné, jiřičky obecné, pěnice černohlavé či budníček větší.
Někteří ptáci odlétají v hejnech. Například vlaštovka, rorýs či špaček obecný. Jiné druhy ptáků, jako například kukačka, individuálně. Výška letu při tahu nebývá vysoká. Většinou 450-750 metrů nad terénem. V devadesáti procentech všech táhnoucích jedinců nepřekračuje výšku 2 000 metrů nad terénem. Tahová výška závisí na počasí a především na viditelnosti. Při mlze táhnou ptáci těsně nad terénem, většinou těsně nad vrcholky stromů. Liší se i denní doba tahu. Hmyzožraví ptáci táhnou většinou v noci a přes den sbírají potravu. Jiné druhy mezi kterými jsou například dravci či špačci, táhnou přes den.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.