Přihlásit

Na listině ohrožených druhů je i zajíc polní (Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle aktuálních průzkumů výskytu tohoto tvora ubylo v druhé polovině minulého století až 80 procent. Stejně bychom ale mohli mluvit i o bažantech, koroptvích a dalších drobných živočiších, kteří jsou tak typickými pro polní aglomerace. A hlavně znovu musíme opakovat to, co už je notoricky známé. V době kolektivizace se s velkou slávou rozoraly meze plné křovin a vysoké trávy a těmto zvířatům a ptákům zmizel přirozený úkryt. Pole se také stávala stále více doménou strojů, které likvidovaly vše, co neuteklo. Pak přišla další pohroma - chemie. Pole se hnojila umělými látkami a zajíci, koroptve a další trpěli. Znovu ani tak nelítostný regulátor života, jakým je příroda, nedokázal zdecimovat živočišný druh jako člověk svým hospodařením za účelem vyšší úrody.
Dnes už je situace tak hrozivá, že zajíci podle kategorií ohrožení Červeného seznamu savců patří označení téměř ohrožený. A tak před lety nejčastější lovecký cíl se dnes musí odchovávat uměle a do honiteb, kde se chystá hon, předem vysazovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.