Přihlásit

Vlčí smečky? Kde jim je konec (Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ulovit vlka, to byla lovecká prestiž. Ale to bylo dávno. Poslední vlci v Čechách byli uloveni na Šumavě v roce 1891, na Moravě, přesněji v nedalekých Beskydech, prý ulovili poslední tři zvířata v roce 1852. Od té doby je návštěva vlka opravdovou raritou a záležitostí jednotlivých zbloudilých kusů. Podle nepotvrzených informací byl poslední výskyt vlka v kraji před druhou světovou válkou hodně sporadický, až později se začíná vytvářet menší populace těchto zvířat původem ze Slovenska znovu v horách Beskyd. Potvrzeno to bylo třeba v roce 1963, pak v roce 2002 a nahlášených výskytů je už více než pět set. Kolik zvířat ale skutečně v Beskydech žije, asi nelze spočítat. Odhaduje se to asi na deset.
Vlk je zvíře migrující, a tedy nestálé. Je tak možné, že nějaký kus zabloudí i na Opavsko, ale vzhledem ke krajinnému rázu okolí to moc pravděpodobné není.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.