Přihlásit

Divočáci ničí zahrady! Hledají potravu, která v lese není (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šachov - Velká zlost a zároveň pocit lítostí se mísily v Ivanu Brichtovi, když si přijel na víkend odpočinout na svou chalupu do Šachova, kousek od Povrlů. Divoká prasata mu rozryla trávník a udělala z něho pořádné oraniště. "Člověk se stará,chce to mít tady hezké a najde u chalupy takovou spoušť. Než to dáme zpátky do pořádku, to bude pěknou chvíli trvat. Navíc nemáme jistotu, že to neudělají divočáci znovu,"řekl rozčíleně chalupář.

Hlavním důvodem, proč zvěř z lesů míří častěji k lidským obydlím, je hledání potravy a také to, že se za poslední roky divoká prasata přemnožila. "Připadá mi, že se myslivci jen pořád vymlouvají. Dříve byl tady slyšet z lesa nějaký ten výstřel, ale poslední dobou vůbec nic. Nad Českým Bukovem měli myslivci políčko, o které se sami starali. Osazovali ho každoročně, aby měla prasata co žrát. Ale to už také nikdo nedělá," dodává Brichta. Předseda povrlského mysliveckého spolku Zálesák Petr Havlíček, pod který Šachov spadá, kritiku chalupáře odmítl. "Je pravdou, že políčko u Českého Bukova už neosazujeme. Důvodem je, že nám ho vždycky spásly krávy místního zemědělce. Byly to pro nás zbytečně vyhozené peníze a ztráta času," řekl Havlíček.

Chalupář Ivan Brichta také vytýká povrlským myslivcům, že dělají na Šachovsku málonaháněk.
"Dcera se věnuje myslivosti. V Rovensku pod Troskami dělají pravidelně naháňky a nemají tam takový problém s divočáky," viní myslivce z nečinnosti Brichta.

Předseda povrlských myslivců ovšem tvrdí, že mají stavy ve svém revíru pod kontrolou. "Černou zvěř si ve svém revíru regulujeme. V neděli jsme na Šachovsku odlovili dva kusy. Do konce roku uděláme ještě pět velkých naháněk. Problémjevtom, žemyto tady vystřílíme a stáhne se nám sem za potravou zvěř z okolí. Jsme v příhraničí a divočáci k nám utíkají za potravou i z Německa. Prase je schopné za den urazit i padesát šest kilometrů," upozorňuje předseda spolku. Proč je letos daleko větší problém s černou zvěří než minulé roky? Je prý malá úrodažaludů.

"Letos se v lesích urodilo málo žaludů. Prasata chodí na zahrady žrát spadaná jablka. Jdou za potravou. Tomu nezabráníme," dodal Petr Havlíček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.