Přihlásit

Myslivci začínají přilepšovat srnám, zajícům a ostatní zvěři (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než tisícovka myslivců na Jihlavsku přes léto sklízela seno a chystala zásoby na zimu

Jihlavsko – Na zimu chystá na Jihlavsku zvěři krmení a všechno potřebné, aby přežila co nejlépe, asi 1100 myslivců z více než stovky mysliveckých sdružení.

Mnozí členové Hubertova cechu věří předpovědi o nadcházející tuhé zimě a pořídili si větší zásoby.

Ať tak či onak, přípravy myslivci nepodceňují a už v červnu plnili seníky po střechu tím nejkvalitnějším senem, jaké byli schopni sklidit.

V říjnu se přikrmuje

Přestože zvěř si ještě najde v přírodě dost zeleného krmení, myslivci začali s přikrmováním. „V těchto dnech by se mělo začít zakrmovat. Koupili jsme granule s minerálními látkami a s ovsem je budeme předkládat spárkaté zvěři, aby byla zdravější,” přiblížil včera hospodář mysliveckého sdružení Vyskytná – Rounek Karel Kolář.

Myslivci pěstují na políčkách při lesích směsku nejrůznějších plodin, které s nadcházející zimou zvěři přijdou k chutí.

Pokud se myslivci právě nestarají o potravu pro zvěř, opravují krmelce a další krmná zařízení. Řada mysliveckých družení už má objednané tzv. léčivo pro spárkatou zvěř. Přípravek proti cizopasníkům a parazitům a k zlepšení zdravotního stavu myslivci podávají v zimě. Předseda Okresního mysliveckého spolku Jihlava Jan Jonáš potvrdil, že je třeba začít s přikrmováním. „Musíme dávat obilí a sůl. Není na škodu, když v jeslích už bude kvalitní seno,” upřesnil Jan Jonáš. Zajícům, kterým se po letech velkého úbytku začíná dařit, chutná kvalitní seno a na sněhu jim přijde vhod řepa.

Zvěři velmi chutná tzv. letnina, směs suchých kopřiv, maliní a dalších rostlin ve svazku, který myslivci věší ke krmelci. „I když zima je zlá, myslivcům začíná nejkrásnější období lovů. Plánují se jednoduše podle toho, které sdružení má dost zajíců, bažantů a další drobné zvěře. Kde není, jednoduše se neloví,” připustil Jan Jonáš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.