Přihlásit

Mše v zámecké kapli. Trubači s rohy. A pak hurá na lišku (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIŽNÍ ČECHY Loučení s jezdeckou sezónou pořádají zítra hned dvě stáje na jihu Čech. Hubertovu jízdu, tedy slavnostní poslední vyjížďku před zimou, pořádají v Bohumilicích na Prachaticku v areálu zámku Skalice a také v Mladé Vožici na Táborsku. Obě akce slibují bohatý program, zváni jsou všichni, kteří mají rádi koně a přírodu. Připraveny jsou také atrakce pro děti.

V areálu bohumilického zámku Skalice se Hubertova jízda koná již počtvrté. Program začíná v deset hodin příjezdem jezdců a jejich prezentací. Následuje mše v zámecké kapli, slavnostní zahájení samotné jízdy s trubači na lesní roh započne v pravé poledne. Návrat jezdců je plánován na 14. hodinu, poté bude zahájen hon na lišku. Tou je jezdec, který v loňském roce hon vyhrál. S liščím ohonem se bude snažit ujet ostatním. Kdo mu první ocas strhne, stane se králem honu a zároveň liškou pro další rok.

Prostovlasé jezdce čeká trest

Odpolední program nabídne jezdecké vystoupení kaskadérské skupiny Caballos neboli skok mohutnosti. Akci zakončí tradiční soud s jezdci a hříšníky, na němž jsou „potrestáni” ti, kteří se provinili proti pravidlům Hubertovy jízdy.

„Tradičním proviněním bývá předjetí mastera, tedy vedoucího jízdy, nebo chybějící pokrývka hlavy. Soudci pak určují adekvátní trest,” vysvětluje organizátorka Hubertovy jízdy na zámku Skalice Monika Míčková.

Pro děti je připraven nafukovací skákací hrad nebo možnost zapůjčení rybářských potřeb - součástí zdejší Hubertovy jízdy je totiž i rybářský závod. Děti si zde mohou také prohlédnout a pohladit tradiční zvířata českého venkova jako krávy, kozy, ovce nebo králíky.

Jubilejní desátá Hubertova jízda Jezdeckého klubu Mladá Vožice začíná taktéž v 10 hodin v areálu zříceniny hradu Šelmberk nedaleko obce. Terén, který na účastníky i koně čeká, je vhodný pro všechny kategorie jezdců. Překážky, které na trase budou, je možné vynechat, takže by trať měli zvládnout i ti méně zdatní. Večerní svatohubertská zábava se soudem se koná v hospodě U Kachlíka od 19 hodin.

Tradice svatohubertských jízd odkazuje na hony zvěře, které za zvuku lesních rohů pořádala šlechta. Dnes se jedná spíše o společenskou událost jezdeckých klubů, jež má být odměnou jejich členů za celoroční práci.

Zároveň jde o hezkou podívanou pro lidi, kteří mají rádi koně a podzimní přírodu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.