Přihlásit

Pomníček svatého Huberta se dochoval z třicátých let (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Místo zvané u Hubertka se nachází severně od Budišova nad Budišovkou v Nízkém Jeseníku. Místní toto místo nenazývají jinak než Hubertek, u Hubertka nebo u obrázku. Redakci to potvrdil starosta Budišova nad Budišovkou František Vrchovecký.

"Místo se nachází na průsečíku červeně značené turistické polní cesty a dvou lesních cest, sbíhajících se na okraji městského lesa. V roce 1932 zde budišovští myslivci postavili malý pomníček k poctě svatého Huberta," zmínil starosta a doplnil, že pomníček tvoří dřevěný sloup se zdobně vyřezávanou dřevěnou skříňkou s obrázkem, na kterém je namalován výjev zjevení svatého Huberta. Dále jsou tam podle něj upevněny drobné kované ozdoby, zhotovené zřejmě místním kovářem. U paty pomníčku je pak umístěn plochý břidlicový kámen, na který stavitelé vyryli nápis: Errichtet von der Jägerschaft Bautsch 1932, v překladu: Zřízeno mysliveckou společností Budišov 1932. "Pomníček přežil téměř v původní podobě až do dnešních dnů. Je to velmi vzácné a zajímavé, neboť po odsunu původního německy mluvícího obyvatelstva po roce 1945 z této oblasti většina drobných lidových staveb, různých Božích muk a kapliček, byla poničena. Hubertek díky péči budišovských lesníků a myslivců však zůstal zachován," podotkl starosta. Jak dále řekl, v roce 1993 byl pomníček členy Mysliveckého sdružení Svatý Hubert Budišov nad Budišovkou obnoven. "Byly vyměněny dřevěné části oplocení a byla provedena celková oprava s novou impregnací dřevěných i kovových částí. Je zajímavé, že nosný sloup, který byl zhotoven z vyzrálého modřínového dřeva, nebylo třeba měnit. I za tak dlouhou dobu nepodlehl hnilobě," konstatoval. Původní obrázek s výjevem zjevení svatého Huberta se podle jeho slov nedochoval, a tak při renovaci pomníčku byl vymalován obrázek nový malířem Jiřím Kratochvílou. "Jedná se o olejomalbu s tradičním motivem zjevení sv. Huberta. Ze dvou lip, které zde byly po stranách pomníčku v roce 1932 budišovskými myslivci vysázeny, vyrostly statné stromy. Poskytují příjemný stín, včelám pastvu a dávají místu nadčasový ráz," doplnil s tím, že myslivci, kteří se o pomníček a okolí starají, tam rovněž zhotovili posezení, které slouží pocestným i návštěvníkům lesa k odpočinku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.