Přihlásit

Zvěř na podzim (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pro zvěř nastává období nouze, myslivci jsou povinni pomoci zajistit zvěři potravu.

Pomoc myslivců je nejenom morální a legislativní povinností, ale i nutností. Díky plošné likvidaci živočišné výroby je krmiv dostatek, krmiva jsou dražší než loni, ale přesto je nutno klást důraz na kvalitu, v žádném případě nelze připustit zaplísnění předkládaných krmiv.

Nejvhodnějším krmivem pro zvěř zůstává zrno ovsa a seno. Důležitým místem pro zvěř jsou i slaniska, tedy místa kde myslivci předkládají zvěři kusovou krmnou sůl, kterou je nutno průběžně doplňovat. Myslivecká sdružení i Okresní myslivecké spolky pokračují ve výkupu kaštanů a žaludů, které dosoušejí a následně předkládají zvěři.

Časně seté ozimé obiloviny a řepka poskytují zvěři čerstvou pastvu, obsahují však velmi málo vlákniny, což způsobuje zažívací problémy.

Srnčí zvěř se sdružila do zimních tlup a stává se více viditelnou, což není projevem přemnožení zvěře, jak se naivně domnívají ekologičtí aktivisté. Jedná se o přirozené chování, kterémáza cíl zvýšit pravděpodobnost přežití zimního období a funguje jako obrana před predátory.

Početní stavy divokých prasat jsou vysoké, a proto je nutno zintenzivnit lov selat a lončáků zejména při individuálním lovu a následně i při naháňkách, jinak hrozí škody na zemědělských a lesních kulturách.
Černá zvěř po sklizni kukuřice migruje do lesnatých oblastí, kde přežívá zimní období. Probíhá hlavní období honů na drobnou zvěř. ČMMJ vyzývá k dodržování všech pravidel bezpečnosti při lovu.
Společný lov je pro účastníky společenskou událostí. Proto je nutno dbát na dodržování mysliveckých tradic nejen v oblékání, ale i v organizaci honů.

Dobře organizovaná výlož ulovené zvěře i závěrečný výřad s tradiční poctou ulovené zvěři doprovázený trubači je nezapomenutelným zážitkem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.