Přihlásit

Orlice se uhnízdila a hned se otrávila (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další vzácný orel uhynul za poslední rok na Benešovsku. Nejspíš otrávenou návnadou

Tolik otrávených zvířat, co zaznamenávají v poslední době, středočeští ochránci přírody a veterináři nepamatují. Nyní se našel už druhý mrtvý vzácný orel na Benešovsku během jednoho roku. Zřejmě sežral otrávenou návnadu. Ochránci našli i otrávené krkavce nebo luňáka červeného.
Rozbor potvrdil, že v těle orla mořského byl karbofuran, tedy jed, který se používá v zemědělství k hubení škůdců, ale také se jím napouštějí návnady na predátory, jako jsou lišky či kuny. Kladení návnad je však zakázané a hlavně nebezpečné, i pro člověka.
Před rokem našli lidé mrtvého orla skalního u Tomic, v říjnu samici orla mořského na poli u Miličína. Okamžitě zavolali pracovníky Ochrany fauny ČR, kteří zvíře poslali na pitvu včetně toxikologie. "Ve voleti se našly zbytky ondatry. Předpokládáme, že sežrala otrávenou návnadu," míní ornitolog z Ochrany fauny Pavel Křížek.
"Přestože orel mořský není tak vzácný jako orel skalní, je to tragédie. Problém je, že se našel druhý případ za tak krátkou dobu jen na Benešovsku," řekl Zdeněk Císař, ředitel krajské veterinární správy.
Křížek vše oznámí na odboru životního prostředí ve Voticích, aby informoval myslivecké sdružení, a to aby podalo na policii trestní oznámení na neznámého pachatele za pytláctví. Jde i o obecné ohrožení.
"Loňský případ byl odložen, proto chci postupovat jinak. Trestní oznámení by měli podat myslivci, je to v jejich honitbě. Po nich budeme také chtít, aby zaplatili pět tisíc za rozbory," vysvětlil Křížek s tím, že případů otrávených zvířat přibývá. "Jsou to krkavci, luňák červený, ale i několik psů," uvedl.
Na Benešovsku hnízdí tři páry orlů. Mrtvá orlice pochází z páru, který tady letos hnízdil poprvé.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.