Přihlásit

Teplý podzim zvěři prospěl (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle myslivců ale zvířata čekají tuhou zimu. Naznačuje to jejich srst

Letošní teplý podzim beze sněhu a silných mrazů myslivce potěšil. Zvěř nemusela tolik plýtvat energií na pohyb ve vysokých závějích či zahřívání těla při nízkých teplotách, a "našetřila" si tak tukové zásoby na horší časy.
"Na některých polích a mezích navíc mohla ještě v listopadu najít zbytky nějaké přirozené potravy," podotkl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.
Horší časy pro lesní zvěř nastávají ve chvíli, kdy udeří mrazy, fouká studený vítr a napadne velké množství sněhu. Pokud takové období trvá příliš dlouho, nevyhnou se myslivci nálezům uhynulých kusů zvěře. A zvlášť letos si vysoký zimní úhyn zvířat v honitbách žďárského regionu dovolit nemohou.

Jenom velmi malé přírůstky
"Tento rok byl špatný, máme jen velmi malé přírůstky. Na jaře i v létě bylo hodně vlhko, což se projevilo na počtu mláďat. Velký pokles počtu přírůstků je patrný například u bažantů nebo koroptví," uvedl Oldřich Sedlář s tím, že mnohá další mláďata pak zahynula při sklizni pod koly zemědělské techniky. Doufá proto, že letošní zima bude ke zvěři milosrdná, i když některá znamení slibují spíše pravý opak.
Zvěř je tento rok hodně osrstěná a zabělená, což bývá symbolem blížícího se tuhého zimního období. Během něj by museli myslivci ze Žďárska zintenzivnit obvyklé přikrmování. To ostatně ani tento rok nenechali na poslední chvíli. "Letos jsme začali ve většině honiteb v říjnu, ale na místech, kde byl v přírodě nedostatek přirozené potravy, se přikrmuje již od září," popsal Oldřich Sedlář.
Plnění krmelců během zimy se pak bude odvíjet podle počasí. Zhruba do poloviny prosince je podle zkušeností myslivců zvěř obvykle schopna krmivo přetvářet v tukové zásoby, koncem tohoto měsíce a v lednu pak ale už vydává tolik energie, že musí brát právě z nastřádaných tuků.
Zvýšit intenzitu podávání krmiva je pak třeba hlavně v únoru a v březnu. V této době se už například vyvíjejí plody březích srn a samci potřebují kvalitní krmivo kvůli rostoucímu paroží.
A co všechno během zimního období navážejí či nosí myslivci do krmelců? Kromě sena je to například oves nebo kukuřice, kaštany, žaludy, usušené tvrdé pečivo nebo i jeřabiny, šípky či krmná řepa a kapusta.
Žďárští myslivci také každoročně podstrojují zvěři podáváním speciálně vyvinuté granulované směsi. Ta se vyrábí mimo jiné z lisované směsi obilovin, vojtěškových úsušků, vitamínů a minerálů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.