Přihlásit

Jsou veverky ideálním jídlem v době krize? Pro mnohé v USA ano (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jsou drzé a jsou všude. Šedé veverky se v Americe přemnožily.

Nelekněte se následujících řádků: S jiskrnýma očima a huňatým ocasem jsou nejen roztomilé, ale zjevně i velmi jedlé. Představa dušené veverky nemusí být pokušením pro chuťové pohárky všech. Ale v době utahování opasků a finanční krize představuje hojnost veverek důvod, proč někteří začínají uvažovat o jejich gastronomických hodnotách.
Jedním z nich je americký lovec William Hovey Smith, který má rád pokrmy z dušených veverek, které si sám loví.
"Jedli jsme to od koloniálních dob. Je to nepochybně velmi americké jídlo. Vlastně občas, během těžkých dob, lidé primárně přežívali na veverčím mase kvůli nedostatku něčeho lepšího," vysvětluje v reportáži BBC Smith.
Zatímco veverky pobíhající po newyorském Central Parku se neostýchají přijít až na piknikovou deku a jíst z rukou turistů, divoké veverky jsou rychlé a těžko polapitelné. Nejlépe se loví postaru - s puškou a psem. To je také obvyklá volba Smithe, i když v minulosti prý vyzkoušel leccos včetně kuše. "Tahle je pěkná, velká, s dlouhým ocasem. Váží asi tak kilo. To je na veverku dost," říká o veverce, kterou právě ulovil. Zatímco ji v kuchyni stahuje, vysvětluje, že jíst veverky je svým způsobem americká tradice. Veverky byly, stejně jako vysoká zvěř, běžným úlovkem prvních osadníků v 18. století. Dodnes nejsou dušené veverky na americkém jihu nijak neobvyklé. Jakkoli někteří lidé mohou zblednout při představě, že by jedli hlodavce, mnozí gurmáni je upozorňují, že jejich příbuzný - králík - už se konzumuje. Také v Británii se šéfkuchaři nerozpakovali připravit chutné pokrmy z veverek včetně tradiční paštiky.

Příloha? Kukuřice
"Nevařím veverčí hlavičky, i když moje matka je zbožňovala - tedy veverčí mozečky. Chutnají po oříšcích," dodává s tím, že při stahování má kvůli virům přenášeným krví pro jistotu rukavice.
Veverku vaří, dokud se maso neodděluje od kostí, a pak ho podusí s kukuřicí, cibulí, rajčaty, paprikami, solí a pepřem. "Mají výrazně nasládlou chuť," tvrdí a přirovnává je k dušenému vepřovému.
"V Anglii už jim veverky skáčou po hlavě. Měli by nějaké z nich sníst!" rýpne si nakonec do Britů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.