Přihlásit

Jeleni šetří krokem, bude tuhá zima (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Meteorolog Rudolf Kovařík si dělá i svou soukromou předpověď. Napovídá mu příroda

Jeleni nechodí daleko od krmelce, divočáci mají více tuku a veverky si na zimu nahamounily větší zásoby ořechů. To je jen malý výčet indicií, které pomáhají pozorovateli Českého hydrometeorologického ústavu Rudolfu Kovaříkovi předpovědět, jaká bude zima.
"Bude chladnější než vloni, teploty by mohly klesat až k minus 27 stupňům Celsia. Bílé Vánoce budou od 600 metrů nad mořem," prohlašuje Rudolf Kovařík.
Kromě odborného měření meteorologických hodnot v nejstudenějším místě v kraji, v Šindelové na Sokolovsku, Kovařík už dlouhá léta předpovídá počasí i z mnoha přírodních úkazů. I letos už je má všechny "přečtené" a podle jeho slov je jasné, že zima bude tuhá.
Tak třeba jelenům se nechce moc chodit. "Když je zima mírná, nejsou třeskuté mrazy a sněhu není moc, tak si jelení zvěř dovolí jít od krmelce dál. Jakmile má ale udeřit velká zima, tak je přes den vidíte jen do okruhu pěti set metrů. Dál nejdou," vysvětluje Kovařík.
Předzvěstí tuhé zimy je podle něj i to, když se například sýkorky, kosi a další ptáci méně stahují k lidským sídlům.
A další avízo třeskuté zimy? Cibule má silnější slupky. Zelí zase listy hodně na sobě, hlávka je pevná a není jako bláto.
Z přírody se podle slov Rudolfa Kovaříka dají vysledovat nejen trendy pro celá období, ale i blížící se jednotlivé změny. V zimě třeba obleva. "Na tu spolehlivě upozorní krtek. Sleduji sníh, a jakmile se mi pokrývka zvedne, tak si do ní rýpnu. Jestli je to hromádka od krtka, přijde stoprocentně obleva. To je naprosto přesné. Krtek si potřebuje udělat únikový východ před možným zatopením," vysvětluje Rudolf Kovařík.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.