Přihlásit

Policisté v sobotu kontrolovali myslivce na honech (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Také o tomto víkendu prováděli policisté kontrolu na honech. Zjišťovali, zda myslivci před honem či v jeho průběhu nepopíjejí alkohol a zda mají v pořádku zbraně.

Kunín
Bylo před devátou hodinou, když se v sobotu 18. prosince na okraji Kunína seřadilo osmadvacet myslivců s honci a uslyšeli jasný pokyn: "Nachystáte si zbrojní průkaz, průkaz zbraně a lovecký lístek". Potom všechny myslivce postupně obešla trojice policistů. Každý z nich dostal od Davida Stanovského náustek a fouknul do přístroje, jestli náhodou před honem nepopil. "Těžko by byl někdo tak blbý, aby se tady postavil," komentoval situaci jeden z myslivců. Měl pravdu.
Mezitím Stanovského kolegové, policisté Stanislav Rosa a František Šťastný, kontrolovali zbraně. Některým mužům v zelených kamizolkách Šťastný připomenul, aby si vyčistili zbraň. "Celkem se tohoto nástupu na hon zúčastnilo osmadvacet střelců. Kontrola byla negativní, pánové měli všechno v pořádku," sdělil policista po kontrole. Jedním z nejstarších účastníků honu byl čtyřiasedmdesátiletý Josef Jeřábek, jenž je myslivcem od roku 1955. "Ty kontroly teď dělají každým rokem. Je fakt, že dříve to nebývalo tak často," uvedl pamětník. S kontrolami myslivců souhlasí. "Každý má zbraň a bylo by špatné, kdyby se něco přihodilo. I když, je to těžké. Kdo si bude chtít vypít, tak si stejně vypije," připustil muž, který prý za celou dobu svého působení naštěstí nebyl svědkem nějakého většího úrazu. "Kdysi, asi před dvaceti lety, jsme byli na Bartošovickém rybníku, na honu na kachny. Tam utrpěl jeden myslivec zranění na ruce. Jestli se brok od něčeho odrazil, nebo co se stalo, to se nezjistilo. Ale byl to skutečně malý úraz," zdůraznil Jeřábek. Kontrolu považoval za správnou také hospodář Mysliveckého sdružení KunínŠenov u Nového Jičína Lumír Kalíšek. "Určitě je taková kontrola namístě. Děláme se zbraněmi, disciplína u toho musí být," řekl.
Přítomní policisté ten den vyjeli ke kontrole už ráno do Oder, tam se ale kvůli malému počtu účastníků hon nekonal. "Je fakt, že hodně chlapů už má nalovené limity, a tak ani nejdou," vysvětlil František Šťastný.
Z Kunína odjížděli policisté na další místo. "Teď jedeme na kontrolu v průběhu honu," poznamenal Šťastný a doplnil, že do té chvíle měli za sebou devatenáct honů, při nichž zkontrolovali do tří stovek myslivců. "Závady se občas objeví, jako třeba prasklé pažby. Jak oni v tom mrazu občas někde klepnou, tak ta pažba může prasknout. To už je závada, kterou musí odstranit," uzavřel Šťastný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.