Přihlásit

Lesní zvěř by bez přikrmování člověkem zimu asi nepřežila (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Banín
Myslivci v zimě lesní zvěř přikrmují. Ta v tomto období potřebuje klid a dostatek krmiva, aby byla v dobré kondici. Mrazivé počasí je pro ni stejně nebezpečné jako pro člověka.
Miroslav Ducháček, předseda mysliveckého sdružení v Baníně, každé ráno nabere cukrovku, kukuřici, granule s obsahem minerálů a pytel ovsa a jede do lesa. Zvěř už zvuk jeho auta zná a často na připravovanou hostinu čeká.

Hostina pro zvěř
"Když se o zvěř staráme, tak ji máme a je v dobré kondici," vysvětloval Miroslav Ducháček. Ke krmelišti se podle myslivce schází kolem pětatřiceti srnčí a zhruba stejné množství dňčí zvěře. Sem tam přiběhnou také divoká prasata.
Poté, co zemědělci z polí sklidí plodiny, zůstane zvěř bez kvalitní potravy, proto ji myslivci přikrmují. V zimě více. "Lesní porosty jsou hodně zarostlé ostružiním. Je celoročně zelené, výživné a zvěři chutná. Ale bez přikrmování by strádala nebo vůbec nepřežila," uvedl Miroslav Ducháček. Lesní úseky mají myslivci rozdělené a starají se o ně. "Na každém strategickém místě máme pro zvěř krmné zařízení," řekl Miroslav Ducháček. Pokud myslivec nemá terénní auto, pomohou ti, co mají techniku, třeba traktory.

Štědrý den
Myslivci zvěři podstrojují do Štědrého dne. Ten den dopřejí zvěři něco na zub také ostatní lidé. "Dva lidé z Lavičného si pravidelně vzpomenou. Donesou zvěři jablíčka a nasušené pečivo," potvrdil Ducháček. Zhruba do konce ledna zvěř dostává pouze kvalitní seno a oves. Po tomto období se s přísunem minerálů opět pokračuje. S myslivci spolupracují rovněž zemědělci. U lesa každý rok vypěstují zhruba dva hektary kukuřice. Tu nechají na poli a zvěř ji během zimy postupně spásá. Podle předsedy banínských myslivců Ducháčka se zvěř okusováním kukuřice zabaví i zahřeje.
V mrazivých podmínkách potřebuje zvěř maximální klid. Myslivci ji proto ani neloví. "Kdybychom zvěř honili, hrozil by jí především zápal plic nebo by si snadno polámala nohy. Srnčí zvěř je velice choulostivá. Mohla by uhynout," dodal Miroslav Ducháček z Banína.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.