Přihlásit

Myslivci varují před volným pohybem psů (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko
"Není dne, abychom, zejména v tomto období, nepřijali na odbor životního prostředí městského úřadu stížnost chovatele psů nebo myslivců," říká Karel Hrouzek z odboru životního prostředí roudnického městského úřadu.
Naráží tak na problém, že někteří chovatelé nechávají své psy volně pobíhat v krajině a odmítají uposlechnout výzvu myslivecké stráže k upoutání psa na vodítko.
"Z neznalosti, či vědomě se tak dostávají do rozporu se zákonem, neboť nerespektují právem chráněný zájem nájemce honitby," vysvětluje Karel Hrouzek.
Upozorňuje přitom, že i nevinné proběhnutí psa za zvěří tuto zvěř ohrožuje na životě. Vysoká sněhová pokrývka spolu s umrzlou vrchní vrstvou je poměrně velkou překážkou v pohybu, zejména pro srnčí zvěř.
Jak dále vysvětluje, volné pobíhání psů lze kvalifikovat jako přestupek. "Toto hodnocení se opírá o zákon 449/2001 Sb., o myslivosti, který omezení vstupu do honitby, např. s volně pobíhajícími psy řeší. Například stanovuje, že ochranou myslivosti se rozumí ochrana zvěře mimo jiné před volně pobíhajícími domácími zvířaty a zajištění klidu v honitbě. V odstavci 2 pak je uloženo, že každý, kdo vstupuje se svou činností do přírody, si musí počínat tak, aby nedocházelo ke zbytečnému ohrožování nebo zraňování zvěře a k poškozování jejích životních podmínek," přibližuje Karel Hrouzek. Myslivecká stráž má zákonem o myslivosti dané právo zadržet osobu při činnosti tímto zákonem zakázané. Zákon o myslivosti opravňuje stráži ukládat a vybírat pokuty v blokovém řízení za přestupky (až do výše 1 000,- Kč na místě), jímž je i volné pobíhání psů po honitbě.
Na místě nevyřešené případy přecházejí na orgán státní správy myslivosti, jíž jsou odbory životního prostředí obcí s rozšířenou působností. Ty mají pravomoc udělit za volné pobíhání domácích zvířat v honitbě, tedy i psů, pokutu až 30 000 Kč fyzické osobě a 40 000 Kč právnické osobě.

Srnčí či zaječí zvěř má v zimních měsících silně negativní energetickou bilanci, každý výdej snižuje její tukovou rezervu, která je hlavním zdrojem energie.
To, co vypadá jako nevinný útěk, je ve skutečnosti boj o život. Pes nemusí volně žijící zvíře ani kousnout, ale přesto mu přivodí smrt.
Volné pobíhání psů lze kvalifikovat jako přestupek chovatele.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.