Přihlásit

Ptáci umírají kvůli špatnému přikr (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolovsko
Úhyny ptactva způsobené nesprávným přikrmováním se vyskytují v každém zimním období. Upozorňuje na to Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty, podle kterého je nutné připomenout základní pravidla pro předkládání potravy ptákům.
"Zejména je třeba zdůraznit, že vařená domácí strava je pro ptactvo nevhodná. Stejně tak solená, kořeněná a smažená jídla. Ta způsobují ptactvu závažné problémy trávicího traktu, se kterými se nedokáže vyrovnat," vyjmenoval Šilha. "Uvařené pokrmy, jako třeba knedlíky, ze vzduchu přijímají vlhkost a rychle plesniví. Topinky jsou zase plné přepáleného oleje," poukázal s tím, že pro ptáky je vhodné tvrdé pečivo. "Nejlepší je však jejich přirozená strava. Jedná se o různé druhy olejnatých semen, jako jsou slunečnice, řepka a proso, případně bezduchý oves. Vhodné je zavěsit do krmítka i syrový hovězí nebo skopový lůj či menší množství vepřového sádla. Dnes již není problém si zakoupit i předem připravenou směs vhodného krmiva do krmítek nebo takzvané lojové koule, které je možné ke krmítku zavěsit," pokračuje.
Do krmítek je podle jeho slov možné umístit i sušené bobule, jeřabiny nebo jádra vlašských ořechů. "Vždy tam dáváme přiměřené množství. Zpočátku stačí hrst potravy, ale pokud je tuhá zima a ptáci navštěvují krmítko pravidelně, tak je lepší dávky zvýšit," řekl. Doplnil, že krmítka by měla být umístěna tak, aby na ně nedosáhly kočky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.