Přihlásit

Novotný bude mít v oboře daňků mnohem míň (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějov
Na méně než polovinu oproti současnému stavu se do dvou let v oboře Radějov, která se nachází v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty, sníží počet chovaných daňků. Kvůli jejich přemnožení měl v minulosti značné spory s ochranáři někdejší nájemce a nyní už majitel obory, uherskohradišťský podnikatel Leoš Novotný.
"Odbor životního prostředí ve Veselí nad Moravou rozhodl, že počet daňků se sníží ze současných čtyř set devadesáti na dvě stě," řekl pracovník odboru Petr Galečka.
Novotný je bývalým majitelem potravinářské firmy Hamé Babice. Čelil tvrdé kritice ekologů za to, že v oboře choval v roce 2009 místo povolených 490 více než 1250 daňků. Jejich počty byly pak sníženy odstřelem, který byl podle ekologů nehumánní. Za přemnožení zvěře byla udělena pokuta tři sta padesát tisíc korun.
Přemnožení daňci ničili vzácné rostliny a také mladé stromky v oboře. Loni se konalo sčítání zvěře v oboře, které ukázalo, že se stavy daňků snížily na povolenou normu. Nové sčítání se bude konat koncem února. Novotný se přitom v uplynulých dnech stal majitelem obory. Získal ji směnou pozemků s podnikem Lesy ČR.
"Rozhodnutí o snížení početních stavů zvěře v oboře vítáme. Rozhodně to uleví tamní krajině," řekla vedoucí Správy CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková.
Připomněla, že s Novotným nyní vede správa správní řízení, v němž mu hrozí pokuta až dva miliony korun. Sankce mu hrozí za to, že nezabránil v přístupu zvěře do rezervace Kůtky. Rozhodnutí lze očekávat v nejbližší době.
I po vyřešení tohoto sporu visí nad budoucností obory otazníky. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová se totiž domnívá, že obora by měla být zrušena, protože na území CHKO by podle současné legislativy vůbec neměla být provozována. O věci nyní jedná s ministerstvem životního prostředí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.