Přihlásit

Kam zajít pro zvěřinu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V lednu se nakládá nejen zelí, ale i maso do divokého koření. V létě se čerstvá zvěřina koupit skoro nikde nedá, ale srnčí paštiky, guláše a ragú sluší právě zimnímu jídelníčku. Jestli jste u sporáku trpěliví a baví vás čekat, než se maso naloží, zajděte si do brněnského řeznictví na Lidické. Od nádraží sem pojedete deset minut tramvají. Za pultem stojí Eva a Marie, dvě prodavačky, které ochotně poradí, když se v nabídce jeleních kýt a hřbetů začnete ztrácet. Od října do dubna tu v chladicím pultu mají vyháčkované a oškubané bažanty a také jelení, daňčí, kančí a srnčí maso. Čerstvé kusy pocházejí podle vedoucího od lesníků z obor na jižní Moravě. Za celého bažanta připraveného k úpravě zaplatíte asi 140 korun, kilogram jelení kýty stojí 285 korun. Objednat si můžete i větší množství masa.
Křehké povahy by mohly odradit nepěkné blány, kterými je maso obalené. Byla by to ale škoda.
Dvoukilovou jelení kližku (bez dvoukoruny za 300 korun) jsem podle rady prodavaček rozdělila na půl. Část podusím s mletou paprikou a horou cibule a tu druhou jsem naložila podle starofrancouzského receptu do šťávy ze tří pomerančů, jalovce a portského vína.
Julie Kalodová
Kde: Řeznictví J & S Lidická 35, Brno
Kdy: Otevřeno je od pondělí do pátku od 7 do 18 hodin. V sobotu od 7 do 11, v neděli je zavřeno.
Zvěřinu prodávají od října do dubna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.