Přihlásit

Ornitologové budou o víkendu u Bečvy sčítat ptáky (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nezamrzlé úseky vodních toků, rybníky a vodní nádrže budou o víkendu procházet přerovští ornitologové, kteří se i letos zapojí do mezinárodního sčítání vodních ptáků. Jeho cílem je sečíst všechny vodní ptáky zimující v České republice. Na Přerovsku se tato akce uskuteční v sobotu 15. a v neděli 16. ledna. "Sčítat budeme u řeky Bečvy, na jezerech v Tovačově a Troubkách, ale také u toku řeky Moravy mezi Tovačovem a Kojetínem. Projdeme i okolí říčky Moštěnky nebo některé rybníky - třeba v Čekyni," přiblížil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově. Hlavním smyslem akce je odhadnout počet zimujících druhů u nás i v Evropě a zjistit případné změny. "Sčítání napomáhá i k vytipování mezinárodně významných lokalit vodního ptactva a k jejich ochraně," dodal.
Při sčítání v předchozích letech ornitologové zjistili, že u nás zimuje čtyřicet pět druhů vodních ptáků. Nejvíce je u nás kachen divokých, jichž je přes 50 tisíc. Následují husa polní a běločelá, kterých je 10 až 15 tisíc. "Početnost zimujících ptáků je každoročně ovlivněna počasím. Pokud je zima tak chladná, že zamrzne většina vodních ploch, ptáci od nás odlétají a zdržují se na jihu," vysvětlil Šafránek. Ornitologové se letos budou při sčítání poprvé věnovat i mapování atypicky zbarvených kachen divokých. Budou si zaznamenávat také čísla kroužků a límců u označených labutí, hus a kachen.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.