Přihlásit

Na Řežabinci bude kontrola zimujících orlů mořských (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V celosvětové Červené knize jsou zapsány dva druhy kriticky ohrožených ptáků žijících na území České republiky. Jedním z nich je orel mořský.
Je to největší dravec vyskytující se v Česku a zároveň největší evropský orel, jehož rozpětí křídel dosahuje až dva a půl metru. Létá s nataženými ručními letkami křídel. Staří ptáci mají žlutý hákovitý zobák a krátký bílý kýlovitý ocas. V minulosti žil i v jižních Čechách, ale přibližně před 140 lety byl v celé střední a západní Evropě vystřílen.
"Přesto i poté mořští orli přilétali pravidelně zimovat na Třeboňsko. Pokusy o jeho reintrodukci začaly v roce 1978, kdy byl na Třeboňsku vysazen první mladý pták z odchovu v Německu. V následujících letech bylo vysazeno ještě osm mladých orlů. Poprvé zahnízdil jeden pár v roce 1984. Hnízdění však bylo po dva roky neúspěšné. Až v roce 1986 byla vyvedena první dvě mláďata," informoval zoolog Prácheňského muzea v Písku Jiří Šebestian.
Jak dále uvedl, od té doby počet hnízdících párů narůstal. Vsoučasné době hnízdí na Třeboňsku okolo patnácti, na Budějovicku asi čtyři páry a na Prácheňsku dva až čtyři páry. V těchto oblastech také 30 až 100 orlů zimuje.
Největší ohrožení mořských orlů v současnosti představuje nelegální trávení, zejména karbofuranem, zakázanou látkou, nebezpečnou zvířatům i lidem. "Přestože kladení otrávených návnad je u nás zakázáno zákonem, uhynou tímto způsobem v ČR ročně desítky zvířat, ptáků i domácích psů. Otrávených, kriticky ohrožených mořských orlů je tolik, že hrozí jejich opětovné vyhubení na našem území," dodal Jiří Šebestian.
Vzhledem k značnému ohrožení je výskyt orla mořského centru pozornosti evropského systému ochrany Natura 2000 a v Ptačích oblastech je sledován nejen v hnízdním období, ale monitoruje se i jeho zimování.
V sobotu 15. ledna bude od časného rána až do 12 hodin opět probíhat kontrola zimujících orlů mořských v Ptačích oblastech s významným výskytem tohoto druhu, tedy i v Ptačích oblastech Českobudějovické rybníky, Třeboňsko a Řežabinec v jižních Čechách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.