Přihlásit

Policisté řeší první pytláctví v době, kdy je zvěř chráněná (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na černo ulovené maso může být škodlivé, krmivo obsahuje léky proti parazitům

Žďársko
Policisté na Žďársku nyní řeší první letošní případ pytláctví. Prozatím neznámý pachatel řádil v blízkosti vesnice Březka na Velkobítešsku, kde mu za oběť padly dva kusy dospělé srnčí zvěře.
A to v době, kdy je tato zvěř nejenom hájena a neloví se, ale hlavně v období, kdy kvůli zimě strádá a je tedy mnohem zranitelnější než jindy. "Je to opravdový hyenismus," vyjádřil se na adresu pytláka Oldřich Sedlář, dlouholetý jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Neznámý pachatel za svojí kořistí daleko nešel. Na dva kusy srnčího, jež se pohybovaly na poli osetém ozimem, střílel ve čtvrtek 27. ledna s největší pravděpodobností přímo ze silnice, která vede do Březky, místní části Velké Bíteše.

Myslivci si všimli stop u silnice
Zatímco jedno ze zvířat se pytlákovi povedlo ulovit, odtáhnout si jej z pole do auta a následně i odvézt, druhý kus z místa střelby odběhl. "Myslivci z tamního sdružení si všimli stop u silnice, když kolem jeli norovat lišku. Poraněný kus srnčího, který odběhl, se potom samozřejmě snažili dohledat, bohužel ale bez úspěchu," popsal případ pytláctví Oldřich Sedlář.
Vzhledem ke krvi, která ukazovala na zranění odběhnuté zvěře, je velmi pravděpodobné, že tvor někde v ústraní nakonec stejně uhynul. "Poškozenému mysliveckému sdružení způsobil neznámý pachatel škodu, která byla vyčíslena na dvacet tisíc korun," informovala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.
Paradoxem navíc zůstává, že si pytlák počíhal na srnčí právě v době, kdy konzumaci zvěřiny odborníci i myslivecká veřejnost rozhodně nedoporučují. Druhý víkend v lednu totiž myslivci ve většině honiteb žďárského okresu umisťovali do krmelců krmivo obohacené o léčiva proti parazitům. A nejméně tři týdny od doby, kdy lesní zvěř tuto předloženou potravu zkonzumuje, by se její maso nemělo jíst.

Pytláci využívají zranitelnosti zvěře
Případ pytláctví z uplynulého týdne však není v rámci žďárského regionu nijak ojedinělý. "Víme nyní bohužel i o dalších lidech, kteří využívají toho, že zvěř je v zimním období zranitelnější a více důvěřivá," upozornil na další závažný problém myslivců v okrese Oldřich Sedlář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.