Přihlásit

Sokolníci vyrazí do škol, předvedou dravce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HLUK, UHERSKÉ HRADIŠTĚ
Jak vypadá káně, sokol, jestřáb nebo orel? Jak se správně v zimě krmí ptáci a ostatní zvířata? Co dělat, když najdeme na zemi ptáčata vypadlá z hnízda?
To je jen zlomek věcí, které chtějí dětem ze základních škol. Spolu s dalšími sokolníky a ochránci ze Slovácka chtějí také letos jezdit po základních školách ve Zlínském kraji a ukázat dětem přírodu zblízka. Děti si přitom mohou dravce klidně i pohladit. "Školáci jsou z toho u vytržení, když si mohou hladit káně. Neublíží jim, není vůbec agresivní," říká Antonín Koňařík ze Stanice ochrany fauny vHluku. Co chtějí na školách předvést? "Předvádíme dravce samotné, letové ukázky, výcvik, ale hlavně s dětmi mluvíme o přírodě a její ochraně," říká Koňařík.
Sokolníci i jiné stanice ochrany fauny se podle něj sami hlásí, že na takových projektech chtějí spolupracovat. "Někdo má výra, druhý zase přiveze orla, jestřába nebo sokola. Každý se věnuje něčemu jinému," popsal Koňařík.
Ozvat se prý mohou školy z celého Zlínského kraje. Ty vítají praktické ukázky se zvířaty s nadšením. "Vloni jsme podobnou akci absolvovali v Základní škole UNESCO v Uherském Hradišti a děti byly nadšené," podotkl vedoucí odboru životního prostředí uherskohradišťské radnice Květoslav Fryšták. "Chceme sokolníky dál podporovat v tom, co dělají, protože jejich program se dá vhodně doplnit o přednášky a ukázky z oblasti myslivosti nebo ochrany přírody.
Sokolnictví bylo loni zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nominaci společně s Českou republikou navrhlo dalších deset zemí.
"Sokolnictví to podle mě hodně pomůže, protože zájem o tuto činnost pořád upadá," naznačil Koňařík. "Motivovat děti, aby se zajímaly o přírodu, je podle nás velmi potřebné, dnes už některé děti znají faunu jenom z obrázků a nevědí, jak vlastně zvířata vypadají ve skutečnosti," doplnil Fryšták.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.