Přihlásit

Svalovce měl v sobě starý jezevec (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco na Orlickoústecku objevili nedávno veterináři nebezpečného parazita svalovce stočeného v mase uloveného divočáka, na Nýdecku ho našli před koncem loňského roku u jezevce, jehož maso se také sem tam konzumuje.

Nemoc je po požití nakaženého masa přenosná na člověka, může na ni i zemřít. Může trpět velkými bolestmi, křečemi dýchacích svalů, horečkou. Po natrávení v žaludku hostitele se totiž larvy uvolní, přecházejí do tenkého střeva, kde do šesti dní pohlavně dospívají. Po kopulaci se samice zavrtají do střevní sliznice, kde vyprodukují 200-1600 larev, které poté pronikají do lymfatické soustavy a dále do krve. Ta je roznese do příčně pruhované svaloviny po celém těle, kde rostou a postupně se opouzdří.
Frýdecko-místečtí hygienici však tvrdí, že není důvod k obavám. "Jednalo se o velmi starého jezevce. Z každého zastřeleného divočáka či jiného kusu zvěře nám myslivci posílají vzorek svaloviny a nikde jinde jsme parazita už roky nenašli," sdělil veterinář Zbyszek Noga. Naposledy se svalovcem nakazili lidé v padesátých letech na Pelhřimovsku. Z jedenácti jich tři zemřeli.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.