Přihlásit

Za mořskými orly pojďte zítra k Berounce (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycansko
Pokud rádi pozorujete divoká zvířata ve svém přirozeném prostředí a nevládnete neomezenými finančními prostředky, nezoufejte. Protože i na Rokycansku můžete narazit na krále oblohy orla mořského.
"V našem regionu mají hnízdiště dva páry s mláďaty již mnoho let," sdělil Pavel Moulis, předseda rokycanské organizace ochránců přírody a pokračoval: "Od začátku osmdesátých let pozorujeme hnízdiště těchto majestátních dravců v oblasti Padrťských rybníků. V polovině let devadesátých se pravidelně začal objevovat druhý pár orlů na Křivoklátsku a v povodí řeky Berounky."
V zimních měsících je možné vidět mladé orly, jak se potulují po obloze napříč regionem. "Mláďata se drží rodičů do svých šesti let a využívají plně jejich podpory," vysvětloval Moulis a dodal: "Hnízdí velmi časně a zásnubní lety mohou začínat v prosinci. V lednu a únoru probíhá stavba hnízda a v druhé polovině února již snášejí vejce."
Všechny milovníky přírody zve předseda ochránců na víkendové pozorování vodního ptactva. "Cílem sobotní přírodovědné vycházky je řeka Berounka, která je významným zimovištěm kormoránů, labutí, kachen a někdy i hoholů nebo morčáků, tedy poměrně širokého spektra vodního ptactva. Navíc se zde zdržuje i orel mořský, je tedy velká pravděpodobnost ho spatřit," lákal předseda Moulis.
Sraz zájemců o tuto unikátní a jistě nejzajímavější zimní akci je v devět hodin před rokycanským vlakovým nádražím. Trasa povede od Svatého Jiří k Dolanskému mostu a později na vlak do Chrástu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.