Přihlásit

Myslivec na posedu uslyšel výstřely, pytláci ale zatím zmizeli (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvounohá škodná si z revíru v Plavsku odnesla dva dospělé daňky

Plavsko
Pytláky v revíru myslivci z Plavska nezaznamenali poprvé. Naposledy na konci ledna. "Jeden z našich členů seděl v noci na posedu a slyšel výstřely. Byl ale daleko, aby se tam tak rychle dostal a zahlédl třeba poznávací značku auta," říká hospodář mysliveckého sdružení Jan Boček.
Případem dvou upytlačených daňků v hodnotě nejméně 45 tisíc se zabývají i policisté.
Jak ale říká jindřichohradecká policejní mluvčí, podobné ohlášené případy jsou zřejmě jenom špičkou ledovce, neboť o mnohé nelegálně ulovené zvěři se ani neví a nebo se ani myslivci nemusejí na policii obrátit: "Děláme sice preventivní kontrolní akce v teritoriu všech obvodních odděleních, ale pytláctví se jen těžko odhaluje."
To potvrzuje i plavecký myslivecký hospodář Boček, podle kterého dnes mají pytláci i mnoho taktik, jak být nepostižitelní, i když by je případně policejní hlídka s uloveným kusem zastavila.
"Většinou po zvěři střílejí z cesty a nejdou ji hned sebrat, to až v druhém kole beze zbraní, aby na ně nikdo nemohl, a samotná střelba se jen těžko dokáže," vysvětluje myslivec.
Ve sdružení je to již třetí nebo čtvrtý případ, a proto již několik let mají zavedeno, že musí kvůli kontrole každý z myslivců, jakmile vystřelí, tak to nahlásit hospodářovi, i když třeba ani netrefí.
A podle Bočka to funguje dobře. Navíc pytláci v Plavsku vystrčili "rohy" v době, kdy je zvěř kromě selat a lončáků divočáka hájená.
"Jednalo se o dva velké kusy daňků. To si většinou myslivec sám pro sebe nevezme," zmiňuje Boček a naznačuje, že hodně takto načerno ulovené zvěřiny může končit v nějaké restauraci.
A právě v momentě, kdy jde maso na prodej, je nutné, aby bylo prohlédnuté veterinářem.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.