Přihlásit

Náboje z vlašimské muničky prý ohrožují italské policisty (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlašim
Až do nejvyšších pater italské politiky sahá skandál kolem munice, kterou dodala vlašimská zbrojovka Sellier & Bellot policii na Apeninském poloostrově.
Při zkušebních střelbách policejních oddílů v různých koutech země náboje ráže 9 mm opakovaně vybuchovaly. Nákup údajně nekvalitní munice, která ohrožovala nejen výcvik, ale i policisty samotné, přiměl tamní policejní odbory ke kritickým výpadům proti italské vládě za uskutečněný nákup. Jediným důvodem, proč měly být české náboje zakoupeny byla podle odborů jejich cena. Vláda Silvia Berlusconiho totiž rozhodla škrtat i v oblasti vymáhání práva a policii nezbylo, než rozhodnutí respektovat. O skandálu s vybuchující munici informoval italský deník La Repubblica.
"Naše společnost prodává ročně více než dvě stě milionů kusů těchto nábojů bez jakýchkoliv kvalitativních problémů. Mezi významné odběratele patří ozbrojené a policejní složky po celém světě, což svědčí o značné prestiži našich výrobků," uvedl v tiskovém prohlášení Radek Musil, generální ředitel firmy Sellier&Bellot ve Vlašimi .
Po četných problémech, k nimž došlo při pokusné střelbě nechal zástupce italského ministerstva vnitra preventivně zastavit užívání osmi partií nábojů ráže devět vyrobených v před dvěma lety ve vlašimské zbrojovce a pět partií nábojů vyrobených rok předtím. Vlivem nepravidelného spalování prachu v nábojové komoře se uvolňoval příliš velký tlak uvnitř pistole a docházelo k lámání vnitřních mechanismů zbraní. Několik milionů kusů nábojů teď leží bez využití v policejních skladech a zatím není jisté, jak s nimi italská strana naloží.
Problém se teď snaží řešit zástupce náčelníka policie Paola Basilone spolu s národním tajemníkem Philipem Girellou.
"Vadu patrně způsobuje příliš živý střelný prach, který při střelbě způsobuje nadměrný tlak uvnitř nábojnice. Stojí o polovinu méně, než prach kvalitnější," nechal se slyšet tajemník Celostátního svazu italské policie Enzo Letizio a ve své kritice v oběžníku ministerstva vnitra doplnil, že náboje vyrobené českou firmou představují většinu cvičného arzenálu italské policie. Dokud celá záležitost nebude objasněna a vyřešena nebude možné akceptovat žádosti o novou munici," dodal Letizio.
S poukazem italských policejních složek na nízkou kvalitu výrobku však rozhodně nesouhlasí zástupce českého výrobce nábojů.
"Pro potřeby italské policie jsme dodali v minulých letech přes třicet miliónů kusů předmětných nábojů. Veškeré dodávky probíhaly na základě veřejné soutěže s přísnými přejímacími pravidly a naše společnost v těchto tendrech vždy porazila domácí konkurenci ne pouze na základě ceny, ale i v kvalitativních parametrech předložených nábojů," informoval generální ředitel vlašimské zbrojovky Musil.
Ministerstvo vnitra i vláda Italské republiky teď čelí ostré kritice levicově i pravicově orientovaných odborů policejních zaměstnanců.
"Proč jsme museli kupovat náboje ze zahraničí, když naše jsou lepší kvality? Jen proto, aby se ušetřilo trochu peněz?" rozzlobil se tajemník nezávislého odboru policie COISP Franco Maccari, "A pak nám vláda vykládá o zesíleném boji proti terorismu. Jediným jejich cílem je šetřit, na nás samozřejmě," přisadil si i tajemník levicové CGIL Claudio Giardullo.
Několika špatných dodávek nábojů může podle odborářů paralyzovat činnost celého státní policie, proto vyzývají italskou policii ke kontrole střeliva. Pokud by se pak jevilo jako závadné, budemou žádat vrácení nábojů.
Odboráři dále požadují, aby národní tajemník Philipe Girella zahájil okamžité vyšetřování, které by mělo dát odpovědi na otázky, zda použití vadného střeliva může způsobit zdravotní rizika a ohrozit bezpečnost policistů. Ptají se také, proč byly české náboje zakoupeny na úkor italského. "Veškeré náboje pro italskou policii byly před dodáním osobně přejímány komisí jmenovanou Ministerstvem vnitra Itálie a shledány jako vyhovující. Uvedená nařčení o závadnosti nábojů jsou doposud neprokázaná a nařčení o použití levných komponentů konkrétně hnací náplně je naprosto nesmyslné," brání se šéf vlašimské zbrojovky Radek Musil s tím, že závěry publikované v článku listu La Repubblica navíc nevyjadřují ani oficiální postoj italského ministerstva. Vzhledem k faktu, že dodávky nábojů probíhaly nepřetržitě po několik minulých let zcela bez problémů, považuje vedení Sellier & Bellot uvedená tvrzení za překvapivá a v tuto chvíli těžko přijatelná.
"Bohužel i přes naši žádost naše společnost dosud oficiálně obdržela pouze kusé informace, na základě kterých nelze dělat jakékoliv závěry. Po obdržení více informací a jednání se zákazníkem se budeme schopni k celé záležitosti lépe vyjádřit," dodal Radek Musil, generální ředitel firmy Sellier & Bellot ve Vlašimi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.