Přihlásit

Razie: Čtyřkolky z lesa vyženeme! (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Motorky a čtyřkolky "terorizují" návštěvníky kutnohorských lesů

Kutná Hora
Tvrdě zakročit proti nájezdům zdivočelých čtyřkolkářů se rozhodla kutnohorská radnice.
Chce tak zabránit další devastaci příměstských lesů.
"Situace se stává neúnosnou, hlavně na Kaňku," konstatoval starosta Kutné Hory Ivo Šanc.
Radnice tak konečně dala zapravdu nespokojeným občanům, kterým motorizovaní výletníci rozhodně nejsou po chuti.
"Štve mě to. Ať si jezdí po cestách. Tohle by přece měli ohlídat policajti," přišel s často opakovanou námitkou Alexandr Kučera z Kutné Hory.
Policie je ale bez nasazení většího počtu adekvátní techniky takřka bezbranná. Čtyřkolky jsou totiž ideálním dopravním prostředkem pro jízdu v terénu. A honičky se strážníky městské policie jsou pro jezdce další adrenalinová zábava.
Přiznávají to samotní "čtyřkolkáři", nějakou policii nebo lesní stráž prostě neřeší. Jednoduše přidají plyn.
Od března chce město postupovat mnohem razantněji a účinněji.
"Jsme připraveni tvrdě stíhat ty, kteří zákon porušují. Budeme dělat intenzivní kampaň. Lesní stráž, jako zákonný orgán, který dohlíží nad pořádkem společně s městskou policií," pohrozil kutnohorský starosta.
Podle jeho slov půjde o zostřenější dohled. "Nechceme to řešit nějakými závorami, které by byly neúčinné a navíc drahé, bude to v nasazení lidí," dodal starosta Ivo Šanc.
Vedení města tak současně chrání svůj majetek. Mnohé lesy jsou totiž ve vlastnictví městské společnosti Městské lesy a rybníky Kutná Hora.
"Škody v lesích napáchané už překračují nějakou únosnou hranici," potvrdil argumenty radních jednatel městských lesů Stanislav Peroutka. "Největší problém dělají čtyřkolkáři a motorkáři, kteří narušují půdní kryt, díky čemuž hrozí následná eroze. A také ohrožují lidi, kteří tam chodí na procházku," postěžoval si Stanislav Peroutka s tím, že škody nevyčíslují, nejsou tak vysoké. Pokud vůbec lze neplošné poškozování lesních pozemků nějak přesněji vyčíslit. Černé stavby, jako skokánky už prý likviduje pověřený pracovník.
Dosud byly snahy o represivní zásahy proti motorkářům v městských lesích neúspěšné.
"Prováděly se průběžné kontroly, ale s minimálním výsledkem. Když jsme tam přišli, tak nám ujeli," přiznává Stanislav Peroutka. Slovem my myslí lesní stráž. Městské lesy a rybníky mají podle jeho slov šest těchto certifikovaných veřejných činitelů s příslušným průkazem a pravomocemi.
Teď jim v hlídkách vypomohou strážníci městské policie. "Dohodli jsme se s městskou policií, že budeme dělat pravidelné kontroly. Po určité době dáme zprávu městu. Pokud by hlídky nebyly účinné, bude se vymýšlet razantnější opatření," uvedl Peroutka.

Horská kola lesu ani radním tolik nevadí
Trochu jiný případ jsou podle radních bikeři, tedy jezdci na horských kolech.
Sice porušují lesní zákon tím, že budují nelegální stavby, jako skokánky a podobně, ale podle Ivo Šance by si zasloužili určitou podporu.
"U bikerů máme trochu jiný pocit než u motorizovaných narušitelů. Je to sport, který by si zasluhoval podporu a nejlépe legální hřiště. Ale není možné, aby i v lese na turistických stezkách dělali vlastní," poznamenal kutnohorský starosta Ivo Šanc.
Motorky v českých lesích vyvolávají bouřlivé emoce. Naposledy také v souvislosti s konáním zcela legálních závodů enduro v okolí Uhlířských Janovic.
Problémy s neukázněnými motorkáři přitom řeší v celé České republice. Zejména v chráněných krajinných oblastech. V Beskydech nasazovali do preventivních akcí proti motorkářům v horských oblastech vždy několik desítek policistů. Někdy i vrtulník.
Ochránci přitom nechtějí motorkáře jen postihovat.
"Mnohem lepším řešením pro obě strany by bylo, kdyby přišli s návrhem na využití některé lokality pro jízdu terénních motocyklů a čtyřkolek. Pokud by to nepoškozovalo přírodu a souhlasila by příslušná obec i vlastník pozemku, jsme připraveni o tom jednat," vzkázal například vedoucí Správy Labských pískovců Vladislav Kopecký.

Čtyřkolky využívají organizovaní pytláci
Dalším projevem rozmachu čtyřkolek je pytláctví.
S agresivními motorizovanými pytláky měl co do činění například hospodář jednoho z mysliveckých spolků na Královéhradecku Jaroslav Lhoták. Mířili na něj zbraní.
"Když jsem na vestě uviděl červenou tečku zaměřovače, na nic jsem nečekal a pelášil pryč. Dodal, že v jejich honitbě se pytláci pohybují především po setmění na čtyřkolkách. "Ten první zvěř střílí a druhý, který jede za ním, ji sbírá," říká myslivec.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.