Přihlásit

Pytláci, kteří nezřízeně řádí, se jen tak někoho nezaleknou (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V chudeřických lesích se stal brutální případ, který otřásl myslivci. Pytláci nejdříve srazili autem březí bachyni a její nedonošená selata probodli střenkou nože, jež byla dlouhá dvacet centimetrů.

Hradec Králové
Drzost pytláků už opravdu nezná mezí. Současný stav zákona jim spíš nahrává, a tak se nezaleknou téměř nikoho a ničeho. V poslední době navíc, ze zjištěných případů, přibývá brutality, které se ilegální lovci dopouští na zvěři. Vokolí Chudeřic došlo k otřesnému případu, kdy pytláci srazili autem březí bachyni.
"Dvacet let se věnuji myslivosti, ale co jsem viděl, to je prostě hrůza. V našem revíru totiž pytláci ulovili březí bachyni. Když ale zjistili, že čeká mláďata, tak si uřízli "jen" zadní kýty. Všechna selata pak probodli nožem, střenka byla dvacet centimetrů dlouhá. Škoda se nedá vyčíslit, ale hlavní je, že to snad ani nebyl člověk. Nikdy na ten pohled nezapomenu," řekl nám o otřesném zážitku uplynulých dní hospodář Mysliveckého sdružení Svornost v Chudeřicích Jaroslav Lhoták. Podle něho je nejhorší, že ten, kdo případně maso koupí, se vystavuje značnému riziku. "Zvěřina nebude nejspíš vyšetřena, jak je potřeba. Hrozí mu svalovec. Ten, když se dostane do lidského organismu prostřednictvím špatně tepelně zpracovaného masa, může způsobit zdravotní komplikace, ale i smrt," dodal Lhoták.
Doplnil, že s pytláky jde o marný boj, kterému nahrává současná legislativa. "Pytláci jsou organizovaní, přijíždějí na čtyřkolkách nebo v džípech a hlavně se soustřeďují na srnčí. Právě srnčí nám tu v revíru zdecimovali," uvedl Lhoták.
Takový případ zaskočí snad každého. Ilegální lovci se pomalu stávají svévolnými pány lesů. "Trestní zákon je postaven tak špatně, že pytlákům jen nahrává," uvedla jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Hradci Králové Vlaďka Kolářová. Pro ty, kteří mají rádi zvěřinu, jsou i jiné možnosti než pokoutný nákup od pytláků. Maso lze pořídit i legální cestou v kamenných obchodech. "Zvěřinu kupuji v pardubickém obchodě. Tam přijdu jako obvyklý zákazník a koupím si nabízený produkt. Jiná je situace s myslivci, což se naší provozovny netýká," uzavřel majitel restaurace U svatého Lukáše Jan Vlček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.