Přihlásit

O vstupu do Hubertova cechu (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejvíc lidí se k myslivcům hrnulo po roce 1989

Uherskobrodsko
Zhruba padesát nových zájemců o Hubertův cech registrují každým rokem myslivci na Slovácku a tento počet si pochvalují. Veskrze se jedná o lidi téměř všech dospělých věkových kategorií, mezi nimiž je zhruba deseti procenty zastoupeno také něžné pohlaví. Uchazeči o zkoušky myslivosti jsou povinni absolvovat dvouměsíční kurz a k finální prověrce se pak musí dostavit za dvanáct měsíců. "Zkoušky z myslivosti si může udělat občan České republiky, aniž by dovršil dospělého věku, ale dle zákona o zbraních a střelivu mu zbrojní průkaz nemůže být vydán dřív než v osmnácti letech," tvrdí 65letý Karel Blahušek, předseda Českého mysliveckého okresního sdružení v Uherském Hradišti a už od roku 1978 předseda myslivecké společnosti Niva Bojkovice. Mezi žadateli o myslivost v našem regionu je podle něj velmi pestrá věková struktura. "Jsou tady mladí lidé kolem dvaceti třiceti let, ale jsou zde i zájemci, kteří mají za sebou čtyřicítku i tu padesátku. Zažil jsem šedesátníky, kteří se v důchodovém věku rozhodli, že se dají k myslivcům. Zájem je v okrese Uherské Hradiště velmi slušný," poznamenal Blahušek, podle něhož stále víc zasahuje do skladby přihlášených ženská emancipace. "Dnes se jich účastnilo zkoušek pět a jde o počet, který se nám v posledních letech vyskytuje pravidelně, někdy jich bývá dokonce i víc. Ženská emancipace vstupuje do myslivosti poměrně výrazně. Nebývá výjimkou, že zkoušky dělají společně manželé nebo partneři," naznačuje Blahušek. Jakýsi boom myslivosti nastal v minulosti podle něj zejména po roce 1989. "Tehdy se navýšil zájem podnikatelů, kteří si tak trochu chtěli vylepšit image, že jsou vlastnící zbraně a myslivci. Pokles přišel před 10 lety, kdy každoroční přírůstek nových myslivců nepřevyšoval tři desítky. V současnosti ale jde o jakousi generační výměnu, což je dobré, protože věková struktura členů mysliveckých sdružení je poměrně vysoká," bilancuje Blahušek.
Sobotního termínu zkoušek myslivosti se v Dolním Němčí zúčastnilo z 54 absolventů kurzu celkem 33 jednotlivců. "Z tohoto počtu jich nakonec deset nebylo úspěšných," konstatoval Josef Tinka z pořadatelského MS Lanka Dolní Němčí. A proč se už druhým rokem konají zkoušky myslivosti právě tam? "Dříve probíhaly na střední zemědělské škole ve Starém Městě. Od loňska to ale děláme tady v Dolním Němčí. Byly nám nabídnuty solidní podmínky, jsme spokojeni a nemáme důvod ke změně. Myslivecké sdružení Lanka nám navíc vychází vstříc organizátorsky v celé řadě akcí," vysvětlil Blahušek.

***
Štěpán Raška, Nivnice, 19 let
S úsměvem na rtech úspěšně absolvoval v sobotu v Dol. Němčí zkoušky myslivosti devatenáctiletý Štěpán Raška z Nivnice. Tento od dětství velký obdivovatel přírody, rybář a chovatel papoušků byl přitom teprve před dvěma týdny přijat v Nivnici na hostování do tamního mysliveckého sdružení Šaranov, kde je nejmladší. Nyní studuje na přírodovědném lyceu na střední průmyslové škole v Uherském Brodě a těší se, až si pořídí vlastní kulovnici, kterou už má vybranou. O zkouškách tvrdí, že byly složité pro ty, kteří nebyli připraveni, a přiznává, že nelpí na lovu, neboť jej láká spíše myslivost a všechno to dění kolem ní, včetně péče o zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.