Přihlásit

Zabíjeli pytláci? Z Obory Žleby zmizeli dva cenní mufloni (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obora Žleby postrádá dva pětileté chovné muflony. Jejich tabulková hodnota se blíží dvěma stům tisícům korun

Žleby
Dva cenné chovné muflony postrádá obora ve Žlebech. Je přitom velmi pravděpodobné, že se zvířata stala obětí pytláků.
"Obora je zajištěná proti útěku zvěře, proto policisté z Čáslavi pracují i s verzí, že dva dospělé pětileté samce muflona někdo z obory odcizil," konstatovala mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.
Podle oborníka Zdeňka Nevoleho je navíc oplocení každý týden překontrolováno. Že by mufloni uprchli, by tedy bylo spíše překvapením.
Nešlo by o první případ pytláctví v Oboře Žleby. Jeden beran byl z obory ukraden asi před třemi lety.
Na známé a vysoce ceněné muflony ze Žlebů přitom mají podle oborníka spadeno zřejmě především sběratelé trofejí. Mufloní zvěřina totiž není chuťově nic extra. Patří k těm nejhorším.
Cena obou postrádaných chovných samců byla pro policii vyčíslena na sto čtyřiaosmdesát tisíc korun.
"Vycházíme z interního ceníku Lesů České republiky. Hodnotí se jenom trofej. Není tam započítána chovná hodnota. To by ta cena byla samozřejmě ještě vyšší," dodal žlebský oborník Zdeněk Nevole. A oboře budou berani citelně chybět. "Je konec sezony a zůstali tady, takže měli perspektivu do dalších let. Byli by pouštěni do chovu. Jednalo se o mladé berany," uzavřel Nevole.
Obora Žleby nyní chová celkem patnáct muflonů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.