Přihlásit

Lidé se bojí divočáků (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zničené zahrady nejsou jediný problém

Teplicko
Přemnožená divoká prasata se přestávají bát lidí a ve snaze najít něco k snědku se nebojí jít až do obcí. Své o tom vědí například v Bystřanech.
"Lidé si na divočáky stěžují, běhají až do středu obce, ničí zahrady a nezastaví je ani pletivo, ani dřevěný plot. Sousedovi přeházeli celý kompost, kde zřejmě hledali žížaly a navíc mu "zryli" celou zahrádku, kterou měl už krásně upravenou," popsal problém místostarosta Bystřan Antonín Kamenský.
Zničené zahrádky nejsou ale jediný problém, divočáci jsou velmi nebezpeční i pro řidiče. "Přebíhají přes silnici, táhnou z Lišky dolů k potoku a do obce se dostávají i z druhé strany. Lidé, co chodí do práce pěšky z Bystřan do Prosetic, se ráno bojí, aby je nějaká bachyně nenapadla," dodal Kamenský. Obec se proto obrátila na myslivce se žádostí o zvýšení počtu odstřelu divočáků. "Jen za únor mám na svém seznamu sedm střelených divočáků," říká Václav Pondělík z mysliveckého sdružení v Bystřanech. Další mrtvou zvěř zaznamenali zdejší myslivci na silnicích. Třeba na frekventované E55, hlavní tah na Prahu.
Proč divoká prasata mění "bydliště"? "Člověk jim vzal výstavbou velkých oplocených celků životní prostor a migrační cestu. Prasata si musí najít novou a tím se nechtěně dostávají blíže k lidským obydlím a zahradám. Na nich nacházejí potravu. Tento zdroj snadné obživy opouštějí jen velmi neradi," uvádí Ivo Pleiner, předseda Mysliveckého sdružení Nové Město.
S černou zvěří v honitbě MS Nové Město vážné problémy nemají. "Není obklíčena obcemi ani průmyslovou výstavbou. Zvěř má tedy možnost pohybu za potravou a využití přirozených migračních cest, aniž by se dostala do problémů s lidmi," dodal Pleiner.

Smrt na silnici
Desítky kusů ze stavů lesní zvěře každoročně zahynou na silnicích při srážce s vozidlem. Myslivci volají po ochranných plotech podél frekventovaných silnic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.