Přihlásit

Vydry se toulaly staveništěm (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zájemci se mohou v sobotu dozvědět spoustu zajímavostí ze života vyder.

S příběhy osmi vyder, které skončily v péči stanice ochrany fauny v Pavlově na Havlíčkobrodsku, se mohou seznámit lidé na Bílou sobotu 23. dubna od deseti hodin.
Součástí akce O vydrách s vydrami aneb Vydření je i beseda o životě a aktuálním vývoji populace těchto chráněných zvířat v České republice.
Pro mládež je připravena soutěž, malování a modelování. Pavlovská stanice je jediná svého druhu v kraji, žije tam kolem 120 zvířat.
Ve stanici jsou chovány i čtyři mladé vydry, které by bez pomoci lidí nedokázaly přežít v přírodě. Dvě tam jsou od loňského léta, další dvě přibyly před šesti týdny.
Jedná se o sestřičky, nyní jim jsou asi čtyři a půl měsíce. Mláďata se potulovala hladová v areálu stavebnin v Křižanově, který sousedí s potokem. Vedení stanice míní, že jejich matku mohlo přejet auto nebo ji mohl zabít pes.
Na rozdíl od loňských vydřích mláďat se letošní malé vydry daly hned krmit rybami. Nemusely se kojit, takže je větší šance vrátit je do přírody, až vyrostou. Nejstarším vydřím obyvatelem pavlovské stanice je čtrnáctiletý samec. Měli tam už i vydru, která se dožila 18 let. V přírodě se ale vydry tak vysokého věku nedožívají, protože musí čelit větším rizikům.
V letošním roce se díky rekonstrukci chovatelských zařízení, která bude stát celkem asi 12 milionů korun, dočkají nového výběhu i vydry. Díky prosklené stěně v něm bude možné pozorovat tyto lasicovité šelmy i pod vodou.
Návštěvní sezona v Pavlově začíná jako obvykle 1. května. Stanice bude denně otevřena do konce srpna. Ročně ji navštěvuje několik tisíc lidí. Její modernizaci dotuje Evropská unie a kraj Vysočina.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.