Přihlásit

Zámek v Linhartovech osidluje divoká zvěř hlavně z Afriky (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hlavním lákadlem nové sezony na zámku v Linhartovech bude africké safari. Sbírka vycpaných zvířat se nyní instaluje. K vidění bude ale až v květnu.

Linhartovy
Zvířata na českých hradech a zámcích hrála po staletí důležitou roli. Výjimkou nebyl ani linhartovský zámek.
"Původní majitelé zámku měli na zámecké zahradě vyhrazenou část pro zvířata. Chovali zde domácí i cizokrajné druhy. Vždy v neděli otevřeli brány zahrady pro veřejnost a lidé se na ně mohli chodit dívat," prozradil kastelán zámku v Linhartovech Jaroslav Hrubý. Nyní se zvířata na zámek vrátí. Ne však do zahradních ohrad, jak tomu bylo zvykem v dobách minulých, ale v podobě vycpaných trofejí lovce a cestovatele Jiřího Čížka, který je zámku propůjčil. "Během tohoto týdne se na zámek začnou vycpaná zvířata navážet a poté je budeme instalovat do prostor. Zvířat bude docela dost, takže se mají návštěvníci na co těšit," popsal plány Jaroslav Hrubý.

Africké safari na zámku
Sbírka Jiřího Čížka obsahuje všechny možné druhy zvířat. Nejvíc kousků však pochází z africké buše.
Vystavené kousky tak prostory renesančního sídla promění v africké safari. "Exemplářů bude na zámku opravdu hodně. Kdybych je měl všechny vyjmenovávat byli bychom tu do večera," smál se kastelán. "Jen pro představu, ve sbírce bude nosorožec, antilopy, lvi nebo zebry. Mimo africká zvířata tu budeme mít například losa, medvědy a další," doplnil.

Mysleli i na děti
Mimo africkou safari se návštěvníci linhartovského zámku letos mohou těšit na novou expozici nazvanou kouzlo starého porcelánu nebo modely lodí, aut a jiných dopravních prostředků.
Ani na děti pracovníci zámku nezapomněli. "Pro děti jsme nachystali výstavu postaviček z Kinder vajíček. Ti starší se mohou těšit na modelářský model tanku nebo různých typů lodí," prozradil Jaroslav Hrubý.

Pilná příprava na sezonu
Zámek má první letošní akci v podobě velikonočních trhů sice za sebou, hlavní zahájení sezony ho však teprve čeká.
"Velikonoční jarmark se opravdu vyvedl. Zámek navštívilo čtrnáct set návštěvníků. Jsem rád, že lidé na zámek zavítali v tak hojném počtu i přes škaredé počasí," zhodnotil kastelán zámku Jaroslav Hrubý prozatím poslední akci.
"Nyní se v zámku uklízí a instalují se nové expozice. Ty budou poprvé k vidění ve čtvrtek 28. května od deseti hodin dopoledne, kdy se bude slavnostně zahajovat nová sezona," dodal Hrubý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.