Přihlásit

Z ruiny udělal závodiště a z žokeje Váni myslivce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Václav Sůra je jediným člověkem v Čechách, který může pořádat dostihy, kdykoli si vzpomene. Je totiž majitelem dostihového závodiště v Kolesách u Kladrub. Jeho brány se letos poprvé otevřou na Velikonoční pondělí.

KOLESA
Až se v pondělí letos poprvé otevřou brány koleského závodiště, bude mít jeho majitel Václav Sůra zrovna narozeniny. Pětašedesáté. Oslavu si ale nechá určitě na později. Od 14 hodin bude mít se svým týmem na starosti, aby všechny dostihy proběhly v pořádku.
"Tenhle termín se mi líbil, ale pak na mě Jockey club nachystal malou levotu. Slíbili mi, že budeme mít první překážkové dostihy, a pak se v termínové listině objevily před námi ještě Brno a Lysá nad Labem," řekl Sůra. Nebýt konkurence, mohlo v pondělí v Kolesách startovat koní víc. "Přitom se mi tady lidé z Jockey clubu dušovali, že jiné dostihy nebudou, ať udělám první dostihy, že máme nejlepší podklad," posteskl si Sůra
Kdo ale místo koledování s pomlázkou vyrazí do Koles, čeká ho sedm dostihů, a to jak rovinových, tak překážkových.
Pro letošní sezonu připravil Sůrův tým vylepšení pro návštěvníky i pro koně a jezdce. Diváci už nebudou sedět na tribunách na dřevěných prknech, ale na umělohmotných sedadlech. Úprav se dočkaly také mnohé překážky.
Specialitou zdejšího závodiště je skok, při jehož překonávání koně musí skočit přímo do vody. Druhou výjimečnou překážkou je koleský dvojskok, který absolvují koně do kopce a zase sbíhají. Stůl je zase obdoba překážky ze závodiště v Cheltenhamu.
"Když jel Josef Váňa na dostih do Anglie, byl rád, že si ho tady zkusil," říká Sůra.
Letos připravilo koleské závodiště pro návštěvníky celkem čtyři dostihové dny. Jeden pořádá Jockey club, na další dva shání peníze Sůra a ten poslední pořádá neznámý sponzor, který se vstupem do dostihového světa teprve koketuje. "Nemůžu ho jmenovat, zatím jsme domluveni pouze na jeden dostihový den," říká Sůra.
I tak to ale pro něj bude ulehčení. Sponzoři se shánějí těžce a pořádání jednoho dostihového dne ho přijde na 300 tisíc korun.
Celkově malé provinční závodiště už spolykalo několikanásobně víc. Když sem začátkem 90. let se svou rodinou přišel, do stájí, kde kdysi stávali vítězové Velké pardubické Sagar a Festival, teklo a byly zralé na zboření.

Statek kupoval od Kinského
Jenže stáje se ve zdevastovaném stavu vracely v restituci hraběti Kinskému. "Dlouho jsem ho přemlouval, než mi je v roce 1993 prodal. Do tří let by přitom celý statek spadnul," říká Sůra, který s nápady, jak vylepšit stáje a nově vzniklý penzion, přicházel sám.
"A když to nešlo, tak jsem to zboural a začal znova. Rád sedím a vymýšlím," řekl.
Kromě koní má Sůra ještě jednu velkou zálibu - myslivost. Ta přišla ještě před koňmi. V okolí závodiště má oboru s jeleny a daňky. Když si však chce skutečně zalovit, jede do Maďarska. "Jezdím tam s Pepkem Váňou, kterého jsem dostal do myslivosti. Po lovu jdeme do bahenních lázní a ten týden takhle relaxujeme a snažíme se nemyslet na koně," říká.
Náročný provoz údržby závodiště a stájí se 16 koňmi dotuje ze své firmy. Ta se zabývá výstavbou kabelových vedení vysokého i nízkého napětí. "Děláme převážně práce pro ČEZ a jiné drobné stavební práce," říká Sůra, který začal podnikat v roce 1991.

Ještě vyhrát Velkou pardubickou
K úspěšnému podnikání patří také úspěšné starty jeho "šachovnicové stáje" Vasury Kolesa. Většinu jeho koní trénuje přímo na závodišti dcera Pavlína, tři želízka pro něj připravuje dostihový šampion Josef Váňa, další tři vynikající koně polykají tréninkové dávky v kopcích velkokarlovické centrály u trenéra Radka Holčáka.
Tam se také připravuje jeho letošní největší naděje na Velkou pardubickou - ryzák Numero Due. Loni utrpěl úraz nohy, letos by měl vyběhnout v květnu. Ve výčtu úspěchů jeho stáje chybí už jen tento poslední. Jeho koně jinak vozí ceny z velkých dostihů z italského Merana nebo Bratislavy.
"Z Velké pardubické máme několik pěkných umístění. Ale vítězství ve Velké mi ještě chybí. Takový tajný sen je ještě dobře zaběhnout s koněm v anglickém Cheltenhamu," odkrývá svoje plány Václav Sůra.

***
Profil Václaav Sůry
Na Velikonoční pondělí mu bylo 65 let. Pochází z Jankovic u Přelouče. Do Koles se přiženil. Celý život se věnuje elektřině. V roce 1990 založil soukromou firmu Elektro Vasury, kde zaměstnává 60 lidí. Zabývá se výstavbou kabelových vedení vysokého a nízkého napětí. V roce 1993 koupil od hraběte Kinského polorozpadlý statek v Kolesách, který sloužil jako dostihová stáj pro Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Opravil jej, částečně předělal na penzion, který spravuje jeho žena, a v části nechal stáje. Kromě koní jej baví také myslivost.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.