Přihlásit

Zvuk střelby přesahoval limit (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odborníci na měření hluku prováděli zkoušku na myslivecké střelnici v Třemešném

Třemešné
Zvuky střelby na myslivecké střelnici v Třemešném přesahovaly u nejbližšího domu povolený limit. Obec provedla opatření ke snížení hluku. Včerejší měření mělo prokázat, zda už je nyní všechno v pořádku.
"Prováděli jsme tu měření před rokem. U domu, kde je střelba slyšet nejvíce, jsme zjistili, že limit je překročen o šest decibelů," řekl Jan Tůma z oddělení faktorů prostředí Zdravotního ústavu Plzeň. Povolená hranice je pro tyto případy 38 decibelů.
Starosta obce Ladislav Kletečka k tomu uvedl: "Měření jsme si objednali na základě stížnosti občanů z okolí myslivecké střelnice. Nově jsme tu postavili nákladem 150 tisíc korun nový val. Doufám, že jsme tak hlučnost snížili na povolený limit."
Měření prováděli pracovníci zdravotního ústavu pomocí dvou hlukoměrů postavených u nejbližšího rodinného domu. Na střelnici pak starosta střílel z brokovnice kozlice, ráže 12 milimetrů. "Simulujeme pokud možno stejné podmínky jako při loňské zkoušce. Střílí se z nejhlučnější zbraně na nejhlučnějších pozicích. Výsledky porovnáme, abychom zjistili, zda uvedené technické opatření něco změnilo," vysvětlil Jan Tůma. Na výsledky si bude muset obec počkat. Výpočet je podle odborníků poměrně složitý.
Střelnici využívají členové tamního mysliveckého sdružení Tetřívek jednou v měsíci k tréninku a čtyřikrát do roka se zde konají závody.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.