Přihlásit

Myslivci stárnou. A dětem se od počítače do lesa moc nechce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIŽNÍ MORAVA
Zatímco ostatní kluci pobíhali po hřišti, Petr Dvořák z Valtic se toulal po lese. Dnes čtyřiadvacetiletý mladý muž s nadsázkou říká, že se už snad jako myslivec narodil.
"Zajímala mě biologie a les jsem znal velmi dobře. Věděl jsem, které rostliny kde rostou, a uměl jsem najít místa, kam chodí zvěř," vzpomíná Dvořák, který je členem mysliveckého sdružení ve Valticích a stará se o chod obory v Podivíně.
Zapálený mladý myslivec je však dnes ale spíše výjimkou. Myslivci na jižní Moravě stárnou amladí lidé se do myslivosti příliš nehrnou. Sdružení sice v kraji neubývá, nových členů se ale hlásí málo a zapojují se spíš jen děti myslivců.
"Mladí utekli daleko od životního stylu prarodičů. Když se jich zeptáte, zda by někdo vyměnil sezení u počítače za práci v lese, nechtějte vědět, co by vám odpověděli," popisuje Svatoslav Ryšavý, předseda mysliveckého sdružení Hubertus z Miroslavi na Znojemsku. Nevelká skupina 24 myslivců má věkový průměr 45 let. "Nejmladšímu je pětadvacet, nestarší letos oslavil sedmdesátiny," vypráví Ryšavý.
Skupiny myslivců se snaží přilákat děti i mládež prostřednictvím zájmových kroužků či přednášek, ani tato cesta však není úspěšná.
Že myslivost stojí téměř na chvostu zájmu veřejnosti, potvrdila i jednatelka okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Zdeňka Čajková. "Generace opravdových myslivců, kteří ctí tradice, stárne. Jsou to myslivci, kteří znají svůj úsek lesa, a nestřílejí pro zábavu," popisuje Čajková.
Co stojí za současným nezájmem? "Jde o časově, ale i finančně náročný koníček. Honiteb ubývá, a tudíž není třeba ani tolik myslivců," přibližuje předseda brněnského Okresního mysliveckého spolku Zdeněk Sitař.

Zkoušky a výbava za 50 tisíc
Kdo se chce stát myslivcem, musí složit odborné zkoušky a investovat do myslivecké výbavy. "Zkoušky se konají jednou ročně. K tomu je třeba připočítat roční praxi. Výbava přijde na minimálně 50 tisíc korun," dodává Sitař.
Problém je ale i tak trochu soupeřivost mezi generacemi. Mladých, nadšených lidí chodí v zeleném málo a musí zapadnout do kolektivu. "Mladí myslivci se ale velmi těžko prosazují. Starší generace je nedůvěřivá," přiznává proděkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně Jan Dvořák. Skřípání mezi generacemi přiznává i Petr Dvořák. "Mladým chybí průbojnost. Bojí se předčasně. Jde o to naučit se staršími myslivci vycházet," dodává.
Má myslivost budoucnost? Proč není pro děti atraktivní?
Pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.