Přihlásit

Škody za bobry a vlky zaplatil stát (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šest případů náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, a to napolovic bobry a vlky, řešil za posledního půl roku Zlínský kraj.
"Naposledy šlo o náhradu škody na ovocných stromech způsobené bobrem evropským. Žadateli z Luhačovicka bude vyplaceno 2800 korun za poničené ovocné stromy," informovala radní Zlínského kraje Milena Kovaříková (ČSSD).
Doplnila, že náhrady za škody způsobené ve Zlínském kraji vybranými zvláště chráněnými živočichy se proplácejí ze zákona.
Zdrojem financí je v tomto případě státní rozpočet a náhrada se poškozeným zasílá prostřednictvím Krajského úřadu Zlínského kraje.

Bobři ničí i hráze proti povodním
V posledních šesti měsících byly na území Zlínského kraje vyplaceny náhrady v celkové výši 39 tisíc korun. Z toho ve třech případech se jednalo o náhradu škod na ovocných stromech způsobených bobrem evropským a ve třech případech o škody způsobené vlky na ovcích.
"Mám v živé paměti, že ještě v roce 1997 byly zprávy o výskytu bobra na Moravě unikátem. Dnes už se musíme vyrovnávat se škodami, které působí. A nejen na ovocných stromech. V rámci protipovodňové ochrany musíme zajistit i kontroly hrází, na kterých dokážou bobři nadělat neplechu," upozornil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Vlci napadají stáda ovcí
Útoky vlků na ovce nejsou ve Zlínském kraji velmi časté, ale rozhodně nejsou úplnou výjimkou. Zprávy o výskytu vlků v teritoriu jsou známy už z roku 1994.
Podle zooložky Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm Dany Bartošové žilo v minulém roce v Beskydech asi 15 jedinců.
"Doposud není dokončeno letošní sčítání, ale víme, že se nepodařilo získat tolik znaků o jejich přítomnosti jako v minulých letech. Nevíme přesně, do jaké míry je to způsobeno nepřízní počasí a jak to ovlivnilo prodloužení doby lovu na sousedním Slovensku," řekla Bartošová.
Sčítání vlků komplikuje i jejich velká pohyblivost. Jedním ze známějších útoků vlků na ovce ve Zlínském kraji je případ z července 2009.
Vlci tehdy napadli a zabili tři berany a čtyři jehňata u Vizovic na Zlínsku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.