Přihlásit

Myslivci představují trofeje jelenů, muflonů, daňků i srnčí zvěře (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poběžovice
Trofeje srnce evropského, daňka skvrnitého, jelena lesního, jelena siky, jelena siky dybowského i muflonů od pondělí přiváželi zástupci šestašedesáti mysliveckých sdružení z celého domažlického regionu do sálu poběžovického hotelu Hubertus, kde je ode dneška do neděle pro veřejnost zpřístupněna bilanční výstava Myslivost a příroda.
Dva dny trvalo hodnotícím komisím zpracování mnoha stovek exemplářů z loňského roku. Nejhodnotnější exponáty získají medailové ohodnocení a mohou se prezentovat na národní přehlídce v Lysé nad Labem.
"V porovnání s loňskem je patrná nižší kvalita srnčí zvěře," konstatoval předseda hodnotící komise Okresního mysliveckého spolku (OMS) Antonín Procházka. Na druhou stranu se podle jeho slov ´zvedla´ kvalita daňčí zvěře.
"Některé exempláře muflonů také dosahují medailových hodnot," uvedl předseda hodnotitelů. Na Domažlicku není intenzivní chov jelenů, proto hodnoty předvedených lebek těchto zvířat byly podprůměrné. V pondělí a úterý pracovaly dvě hodnotící komise. Šest členů první z nich posuzovalo jeleny, daňky a muflony. Druhá šestice ohodnocovala srnčí trofeje. V úterý odpoledne poběžovickou přehlídku navštívil odborný garant Karel Plaňanský, který ručí za správné ohodnocení medailových trofejí.
Lákadlem pro návštěvníky výstavy mohou být medailové lebky lišek a jednoho jezevce. Na pódiu poběžovického sálu jsou vystaveny nejhodnotnější trofeje, pod ním se na panelech chlubí svými úlovky jednotlivá myslivecká sdružení.
"Bohatý program pro veřejnost máme připravený na sobotu. Přednáška o černé zvěři a lovu medvěda začíná v 10 hodin, během celého dne zazní vystoupení našich trubačů," zve návštěvníky jednatel OMS Petr Kopf.
V zámeckém parku bude od dvanácti hodin vyhrávat dechová kapela Domažličanka a na 12.30 hodin je naplánováno vystoupení sokolníka s dravci. Samotná výstava je denně otevřena od 9 do 17 hodin, jen v závěrečný den - neděli 8. května - se zavře v 16 hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.