Přihlásit

Bobři osidlují přítoky Moravy (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na řece Olšavě a jejích přítocích se k překvapení všech začali usazovat bobři. Chráněný bobr evropský se už nemá v rámci řeky Moravy kam šířit, a tak míří k přítokům

UHERSKOBRODSKO
Na Olšavě se bobří populace dostala až k Šumicím, její výskyt byl zaznamenán také u luhačovické Šťavnice, Okluky a Nivničky. Jedna z bobřích rodinek zamířila k Veletinám.
"V těch místech je Olšava neregulovaná a vede mimo obydlenou zónu. Proto se jim tam zřejmě líbí. Soudě podle počtu ohryzaných stromů je tam letos bobrů mnohem víc než loni," říká Josef Zemánek, starosta Veletin.
Podle pracovníků brodského odboru životního prostředí se populace bobrů v posledních letech rozšiřuje dál proti proudu.
"Bobři hledají nové lokality a šíří se tam, kde najdou dostatek vhodné potravy. Aktuálně jsme okusy zaznamenali u rybníka u brodského sídliště Olšava. Pokud bych měl odhadnout, kam by se ještě mohli rozšířit, tak tipuji třeba Holomňu v Drslavicích či další přítoky Olšavy," uvedl Jiří Barčík z oddělení ochrany přírody a krajiny brodského odboru životního prostředí.
Podle jeho odhadu se populace bobrů na Olšavě a přítocích může pohybovat kolem deseti jedinců.

Bobr v regionu nemá přirozeného nepřítele
Další zvyšování populace už by se však nemuselo obejít beze škod. Na Hradišťsku už bobři způsobili zatopení polí či poškození hrází několika rybníků. "Na Brodsku jsme naštěstí žádné takové škody nezaznamenali. V případě dalšího šíření by se však nějaké problémy vyskytnout mohly, především při poškození porostu. I když jsem ochranář, tak toto nebezpečí vnímám. Bobr tu totiž nemá ani přirozeného nepřítele," vysvětlil Barčík. Bobry tak ohrožují jedině pytláci a auta. Protože však patří bobr mezi zvlášť chráněné druhy, jím způsobené škody stát uhradí podobně jako při škodách, které způsobí vlci či medvědi. "Během posledního roku Zlínský kraj vyplatil odškodnění za téměř čtyřicet tisíc korun. Z toho polovina částky sloužila právě na úhradu ovocných stromů poškozených bobrem evropským," uvedla Gabriela Sýkorová Dvorníková, mluvčí Zlínského kraje. Posledním odškodněným byl sadař z Luhačovic. Z dalších chráněných druhů se na Olšavě vyskytuje ledňáček nebo kormorán.
"Výskyt kormorána, především v zimě, je však pro rybáře pohromou. Stohlavé hejno se v zimě usídlilo u nezamrzlého soutoku Olšavy a Nivničky. Takové hejno dokáže během chvíle proměnit říční úsek v zónu bez života," vysvětlil Jiří Barčík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.