Přihlásit

Kraj upraví odstřel kormoránů (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Pytláci s křídly a ostře zahnutými zobáky. Kormorána velkého v posledních letech rybáři proklínají. Nazývají ho "černá smrt". Ve velkém decimuje rybí obsádku také na Blanensku. Rybáři jsou proti jeho rabování takřka bezmocní. Situace se však brzy změní.
Na řece Svitavě se letos několik měsíců krmilo šedesátihlavé hejno kormoránů. Kormorán velký je zvláště chráněným druhem a jeho odstřel musejí povolit úřady. Získání povolení bylo v minulosti složité a prokázat škody způsobené tímto opeřeným lovcem ještě obtížnější. "Zdá se mi, že to úřady řeší stylem, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nechápu, proč jsou pořád sportovní rybáři biti na úkor kormorána," míní Roman Konstanz z boskovické rybářské organizace.
Jihomoravský kraj stížnosti rybářů vyslyšel. Chce totiž na svém území upravit odstřel a plašení kormoránů. Zřejmě od letošního podzimu budou mít rybáři a rybníkáři více možností. "Dříve museli rybníkáři a jednotlivé rybářské organizace žádat o výjimky ze zákona na odstřel a plašení kormoránů každý zvlášť. Často to bylo velmi složité. Teď výjimku udělíme na celém území Jihomoravského kraje. Kromě ornitologicky významných lokalit. Nové opatření samozřejmě vyplynulo z jednání s rybáři, vodohospodáři a také ochránci přírody," řekla vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anna Hubáčková. Odstřel kormoránů však bude regulovaný a podléhat řadě pravidel a omezení.
Podle nového návrhu může střílet kormorány člověk, který má oprávnění k lovu zvěře. Hejno, na které pálí, musí mít víc než dvacet kusů a z jednoho hejna se může zabít jen desetina. Výjimka platí na sportovních revírech od prvního září do konce února dalšího roku. Na chovných a plůdkových rybnících je lhůta ještě delší. Jihomoravský kraj tuto výjimku chce schválit na šest let. "Samozřejmě budeme dělat namátkové kontroly, aby se kormoráni stříleli podle daných podmínek. Pomáhat nám budou i různé organizace a sdružení ochránců přírody. Rybářské organizace a rybníkáři nám musejí nahlásit, kolik kormoránů střelili," dodala Hubáčková. Jedině regulovaný odstřel kormoránů a jejich akustické plašení podle ní může zabránit škodám, které kormoráni dělají.
Podle Romana Konstanze se však musí problém s kormorány řešit razantněji. "Je to nepůvodní druh a dělá rybářům obrovské škody. Násady pstruhů a lipanů jsou velmi drahé. V zimě přiletí hejno kormoránů a řeku vybílí. Škodu nám nikdo nezaplatí, protože řeku nejsme schopni vylovit a dokázat, že v ní ryby nejsou," poznamenal Konstanz. Zároveň dodal, že boskovičtí rybáři chtějí po domluvě s myslivci určitě kormorány střílet.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.