Přihlásit

Příspěvek na odstřel divočáků se ruší (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HRADEC KRÁLOV
Myslivci letos přijdou o výdělek při lovu divočáků. Kvůli přemnoženým prasatům kraj dosud dával příspěvek 200 korun za jedno zastřelené mladé zvíře, ale letos toto opatření zrušil. Podle expertů se stavy podařilo dostat na přijatelnou úroveň.
"Koncem letošního roku situaci vyhodnotíme a rozhodneme, zda se k systému takzvaného zástřelného vrátit," uvedl krajský radní Jan Tippner, který odpovídá za oblast životního prostředí a zemědělství. Příspěvek myslivcům kraj dával od roku 2003. Do dnešního dne lovci zastřelili na 20 tisíc mladých divočáků, což kraj stálo téměř čtyři miliony korun.
"S přemnoženými divočáky si dnes příroda sama poradit nedokáže, proto musí přijít člověk a v jejich redukci nahradit přirozené predátory," řekl Tippner. Přemnožená prasata masivně likvidovala zemědělské kultury, poškozovala pozemky i ploty a roznášela také nakažlivé choroby.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.