Přihlásit

Návštěvníci obdivovali dravce v rezervaci (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Drahov
Spatřit na vlastní oči způsob lovu dravých ptáků mohli o víkendu lidé v areálu Národní přírodní rezervace Soos u Nového Drahova. Konal se tu totiž už v pořadí druhý ročník takzvaného Sokolnického dne. Mimo informací o životě dravců měli možnost si přítomní vyzkoušet i držet opeřence na rukavici.
Lidé měli z akce velkou radost. "Velice se mi tato akce líbila," řekla návštěvnice Iva Cvrčková z Nymburka. "Nikdy předtím jsem se podobné akce nezúčastnila a proto mě informace, které jsem zde získala, mile překvapily," dodala. "Sokolnický den na Soosu se koná již podruhé a především je to proto, že do tohoto přírodního areálu dravci patří a druhým důvodem je, že i na Chebsku má sokolnictví své kouzlo," řekl jeden z organizátorů Jan Balga. "V tomto regionu děláme na podzim i pravidelné sokolnické lovy." Mimo jiné si mohli návštěvníci prohlédnout i sovu pálenou, orla mořského a skalního, puštíka a další. Hosté se dozvěděli mnoho informací například o dějinách sokolnictví. To je zvláštní způsob lovu pomocí vycvičených dravců, především sokolů nebo orlů.
"Obdivuji perfektně nastudovaný projev hlavních organizátorů," řekla další z návštěvnic Markéta Havlíčková ze Sokolova. "Všechno jsou to velmi zajímavé informace, o kterých jsem před tím vůbec nevěděla," doplnila. Že by některý z dravců napadl někoho z hostů, se stát nemohlo, opeřencům totiž publikum nevadí. "Dravci jsou na lidi zvyklí," upřesnil Jan Balga. "Jsou zvyklí i sami na sebe, nezaútočili by na děti ani na psy." Aby mohl člověk držet dravce a aby s ním i lovil, musí projít řadou zkoušek. "Neškolený člověk může držet dravce, ale nesmí s ním lovit," informoval Jan Balga. "Lovit s dravcem může jen ten, kdo úspěšně absolvoval myslivecké a sokolnické zkoušky."
Podle organizátorů je v České republice o sokolnictví zájem. "Docela o to zájem je. Každý rok adepti přibývají. Sokolnickou zkoušku dělalo letos v celé České republice dvacet kluků. Celkem je v Česku kolem pěti set sokolníků, z toho aktivních přibližně tři sta," dodal na závěr Balga. Přítomní si mohli vyzkoušet jaké to je, držet dravce na ruce s rukavicí, o což byl velký zájem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.